07-12-03

Zabaglione con le mele (sabayon met appels)

Zabaglione, het nagerecht op basis van losgeklopte eierdooiers is altijd een feestelijke afsluiter van de maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 eiers - 140 gr griessuiker - 8 lepels Marsala (eventueel Amaretto, of een andere, liefst zoete drank) -8 lepels droge witte wijn.

Haal de eiers tijdig uit de koelkast, zodat ze niet te koud zijn. Opgelet, neem een kom die groot genoeg is, want tijdens het kloppen neemt het volume flink toe. Scheid de eierdooiers van het eiwit. Voeg de suiker bij de eierdooiers en klop minstens 5 minuten, steeds in dezelfde richting, tot je een schuimige massa hebt. Voeg lepel per lepel de marsala en de witte wijn toe. Roer verder in wijzerzin tot alle ingrediënten zich goed vermengd hebben.

Plaats de kom au bain-marie, maar zorg ervoor dat de bodem het water in de onderste pan niet raakt, want door de warmte zou het ei gaan stollen. Kook de sabayon op laag vuur minstens 5 minuten. Klop met de garde onafgebroken verder, met snelle bewegingen van onder naar boven. Zo breng je zoveel mogelijk lucht in de sabayon en wordt hij goed schuimig.
Haal de pan weg van het kokend water en giet de sabayon in een glazen pot. Laat 5 minuten afkoelen en vergeet niet, nu en dan te roeren met de garde.

Je kan de sabayon nu zo opdienen. Verdeel hem over 4 glazen kopjes. Strooi er naar believen een snuifje kaneel of nootmuskaat over.
Serveer je de sabayon met appels, dan bak je eerst 2 appels, in schijfjes gesneden, in 20 gr boter met 2 eetlepels suiker. Doe er 1 lepel cognac over en verdeel over 4 borden. Giet de sabayon in het midden van het bord over de appels en serveer onmiddellijk.
Buon appetito!

10:06 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

sabayon met appels Graag had ik geweten hoe de verhoudingen zijn voor zes personen
alvast bedankt

Gepost door: emmy tomson | 18-12-03

De commentaren zijn gesloten.