18-12-03

Tiramisu

Als je van dit bekende nagerecht gegeten hebt, weet je onmiddellijk waar het zijn naam gehaald heeft. Het is niet echt een dessert, dat je in de categorie “light” kan indelen, maar omdat het o zo lekker is, geef ik hier nog eens het basisrecept.
500 gr mascarpone, 1 doos lange vingers (of 2 naargelang de grootte van de schotel die je gebruikt), 3 eieren, 250 gr suiker, sterke koffie, een glaasje likeur (meestal amaretto), cacaopoeder.

Klop de eierdooiers los met de suiker. Je zou dit eigenlijk 15 minuten lang moeten doen, zodat je een echt schuimige massa krijgt. Klop de eiwitten tot sneeuw. Meng die twee nu voorzichtig met de mascarpone en de amaretto.
Maak sterke koffie en doe er nog wat amaretto bij. Drenk de koekjes nu in de koffie, leg ze in een schaal en doe er mascarponemengsel over, daarna leg je weer een laag koekjes en tenslotte een laag mascarpone. Bestrooi met cacaopoeder of chocoladeschilfers en zet enkele uren in de ijskast.
Buon appetito!

Tip 1 : Kinderen hebben meestal niet zo graag de smaak van koffie en zeker niet van amaretto. Voor een kindvriendelijke versie maak je dan in plaats van koffie, cacaomelk van cacaopoeder of van Nesquickpoeder en daarin drenk je de koekjes.
Tip 2 : Heel lekker is ook tiramisu met fruit. Je drenkt de koekjes niet in koffie, maar in fruitlikeur (frambozen, aardbeien ...) of in fruitsiroop, aangelengd met fruitsap (of kinderchampagne) voor de kinderen. Je legt de koekjes, een laag mascarponemengsel en dan een laag in stukjes gesneden fruit (aardbeien, frambozen, perziken - heel lekker gedrenkt in whisky). Daarna weer een laag koekjes, mascarpone en je eindigt met een laag fruit. Een aanrader!
Tip 3 : Tiramisu alla ferrarese (zoals in Ferrara) : de tiramisu maak je met cognac in plaats van amaretto en op iedere laag mascarpone leg je een laag chocoladevlokken of schilfers.

Foto : Gennarino.

De commentaren zijn gesloten.