23-12-03

Dolcitalia.net

Dolcitalia.net is een Italiaanse website, volledig gewijd aan de lekkere nagerechten, die Italië rijk is. Je vindt er zowel desserts van professionele patissiers, als ook heel veel ingezonden gerechten van de meer dan 700 bezoekers per dag. Hieronder geef ik je enkele receptjes. Veel succes!
bron :Dolcitalia.net.

Bavarese al caffé (bavarois met koffie)

Ingrediënten (voor 6 personen) :
½ liter melk – 20 gr koffie – 170 gr suiker – 10 gr cacao – 200 gr slagroom – 3 velletjes gelatine – 4 eieren

Bereiding :
In een kom doe je 50 gr suiker, de koffie en de melk : laat dit een half minuutje koken en haal dan van het vuur.
Doe er de eigelen en de rest van de suiker bij. Meng goed dooreen en zet het op het vuur. Wanneer het mengsel kookt, voeg je er de gelatine bij (die je voordien au bain-marie opgelost hebt).
Wanneer het mengsel afgekoeld is, doe je er de slagroom bij. Goed mengen en in de vormpjes gieten.
Daarna 3 uur in de koelkast laten opstijven.

Buon appetito!

Dit is een recept van : Dolcitalia.net.

Torta alle banane (bananentaart)

Ingrediënten :
(voor 4 personen) : 50 gr boter – 400 gr bloem – 240 gr suiker – 2 lepels poedergist – 3 bananen – 10 gr bakpoeder – zout – 1,5 citroenen – 1 ei – ½ glas melk – 50 gr noten

Bereiding :
In een kom bewerk je de boter met de griessuiker tot ze schuimig is. Voeg er het geklopte ei met de melk bij, het sap van de citroen en de bloem die je voordien gemengd hebt met de gist en het bicarbonaat.
Schil de bananen, pureer ze , snijd de noten grof en voeg alles bij het botermengsel.
Wrijf een cakevorm in met boter en bloem, giet er het mengsel in en laat alles 30 minuten bakken in een oven van 200°C.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Torta al cioccolato e nocciole (taart met chocolade en hazelnoten)

Ingrediënten (voor 10 personen) :
240 gr bloem – 250 gr poedersuiker – 200 gr boter – 150 gr hazelnoten – 150 gr fondantchocolade – 30 gr cacao – honing – 5 eierdooiers – 4 eiwitten – rhum – zout

Bereiding :
De poedersuiker met de zachte boter en wat zout tot schuim kloppen. Nu langzaam de eierdooiers toevoegen en met een houten lepel roeren. Dan voeg je de gezeefde bloem en cacao bij, de fijnversnipperde chocolade, de grof gehakte hazelnoten, een lepel rum, twee lepels honing en de helft van de eiwitten die je voordien stijfgeklopt hebt met wat zout.
Tenslotte voeg je bij dit mengsel ook de rest van de stijfgeklopte eiwitten. Meng dit alles heel voorzichtig.
Wrijf een rechthoekige bakvorm in met boter en bloem, giet er het mengsel in en bak gedurende 20 minuten in een oven van 200°C. Halverwege de baktijd leg je een aluminiumfolie op het gebak, om te vermijden dat het te donker van kleur wordt.
Serveer koud en in redelijk dikke plakken.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Torta di riso al miele (Rijsttaart met honing)

Ingrediënten (voor 6 personen) :
250 gr rijst – 1 kg (l) melk – 200 gr honing – 30 gr maïszetmeel – 100 gr eierdooiers (ca. 3 eierdooiers) – vanillepoeder of -extrakt

Bereiding :
Kook de rijst gedurende ca. 20 minuten met de melk en de vanille en voeg de honing, de eierdooiers en het zetmeel toe.
Boter een taartvorm in, giet het mengsel erin en zorg ervoor dat het niet hoger is dan 3 cm.
Bak nu gedurende 20 minuten in een oven van 200°C.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Lingue del diavolo (duivelstongen)

Ingrediënten :
350 gr amandelen – 600 gr suiker – 35 gr cacao – 100 gr bloem – 0,25 l eiwit – vanille

Bereiding :
Meng de suiker, cacao, de amandels en de vanille. Bevochtig met wat eiwit en stamp alles fijn.
Voeg de bloem en de rest van de eiwitten bij dit mengsel, zodat je een gladde pasta verkrijgt.
Met behulp van een spuitzak maak je langwerpige koekjes op een ingeboterde bakplaat.
Bak deze koekjes nu in een oven van 200°C.
Tenslotte overgiet je een deel van de koekjes met witte chocolade, die je au bain-marie gesmolten hebt.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Pan di spagna (Spaans brood)

(dit is een biscuitgebak, dat als basis dient voor heel wat nagerechten)

Ingrediënten (voor 6 personen) :
200 gr eieren (naargelang de grootte zijn dat 3 – 4 eieren)– 150 gr suiker – 150 gr witte bloem – 40 gr aardappelmeel – citroenschil

Bereiding :
Klop de eiers samen met de suiker, voeg de geraspte citroenschil toe en blijf kloppen tot je een schuimige massa bekomt.
Voeg beetje bij beetje de bloem en het aardappelmeel toe en daarna de lauwe gesmolten boter.
Giet alles in een beboterde ronde bakvorm en bedek met bakpapier
Bak gedurende 20 minuten in een oven van 180°C. .

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Dolcetti alle nocciole (hazelnootkoekjes)

Ingrediënten (voor 4 personen) :
125 gr gepelde hazelnoten – een snuifje zout – 150 gr poedersuiker – 2 eiwitten

Bereiding :
Klop de eiwitten met een snuifje zout tot schuim. Voeg er de suiker en de gehakte hazelnoten aan toe. Meng goed dooreen, maar doe dit voorzichtig om de opgeklopte eiwitten niet te breken.
Boter een bakblik in en verdeel het mengsel (in balletjes) met een lepel op het blik.
Bak in een oven van 100°C en laat afkoelen. .

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Frittelle bianche (witte beignets)

Ingrediënten :
150 gr bloem – 1 dl droge witte wijn – de schil van ½ citroen – 3 eieren – olie – 50 gr griessuiker – zout

Bereiding :
Los de bloem op in de witte wijn, voeg wat zout bij, de geraspte schil van ½ citroen en de geklopte eigelen.
Klop de 3 eiwitten tot sneeuw en voeg ze bij het mengsel.
Neem hoopjes van het mengsel met een lepel en doe ze in de kokende olie. Leg ze op absorberend papier en bestrooi ze tenslotte met suiker.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

Budino al cioccolato (chocoladepudding)

Ingrediënten :
0,25 l melk – 60 gr boter – 60 gr bloem – 10 gr cacao – 4 eigelen – 4 eiwitten
Bereiding :
Laat de melk koken met de suiker en de cacao. Smelt de boter en doe ze bij de bloem. Als alles goed gemengd is, voeg je er de eigelen bij en als de pasta afgekoeld is ,ook de tot sneeuw geklopte eiwitten.
Beboter de puddingvormpjes. Vul ze met het mengsel en laat in een matig warme oven au bain-marie bakken.
Wanneer er op de vormpjes een lichte korst gevormd is, mogen ze uit de oven.
Bestrooi elk vormpje met wat vanille.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

22-12-03

Cake alle fragole (cake met aardbeien)

Ingrediënten :
1 pan di spagna (zie recept hiervoor, of je kan ook een gewone cake hiervoor gebruiken) - 2 eierdooiers – 60 gr suiker – 125 gr mascarpone – 70 gr suiker – 325 gr slagroom – 15 gr gelaine in blaadjes – 2 bakjes aardbeien

Bereiding :
Klop de eierdooiers met 60 gr suiker tot ze wit en schuimig zijn en doe dit mengsel in een kom.
Meng de mascarpone met 70 gr suiker en voeg dit bij het suikermengsel.
Klop 300 gr slagroom stijf en voeg dit voorzichtig bij het eerder gemaakte mengsel.
Laat ondertussen de resterende 25 gr slagroom opwarmen en los hierin de gelatineblaadjes op, die je voordien in koud water geweekt hebt en daarna uitgeknepen.
Breng op smaak met 2 – 3 lepels Grand Marnier.
Snijd een niet al te dikke schijf van de Pan di Spagna en leg ze in een ronde springvorm. Doe er het mengsel op en strijk het oppervlak glad. Zet de vorm nu minstens twee uur in de koelkast. Wanneer het nagerecht goed afgekoeld en zodanig opgestijfd is dat je het uit de springvorm kan halen, open je de springvorm en legt de cake op een serveerschaal.
Versier de oppervlakte met de in schijfjes gesneden aardbeien en overstrooi met wat poedersuiker.

Buon appetito!

Dit is een recept van :Dolcitalia.net.

18-12-03

Tiramisu

Als je van dit bekende nagerecht gegeten hebt, weet je onmiddellijk waar het zijn naam gehaald heeft. Het is niet echt een dessert, dat je in de categorie “light” kan indelen, maar omdat het o zo lekker is, geef ik hier nog eens het basisrecept.
500 gr mascarpone, 1 doos lange vingers (of 2 naargelang de grootte van de schotel die je gebruikt), 3 eieren, 250 gr suiker, sterke koffie, een glaasje likeur (meestal amaretto), cacaopoeder.

Klop de eierdooiers los met de suiker. Je zou dit eigenlijk 15 minuten lang moeten doen, zodat je een echt schuimige massa krijgt. Klop de eiwitten tot sneeuw. Meng die twee nu voorzichtig met de mascarpone en de amaretto.
Maak sterke koffie en doe er nog wat amaretto bij. Drenk de koekjes nu in de koffie, leg ze in een schaal en doe er mascarponemengsel over, daarna leg je weer een laag koekjes en tenslotte een laag mascarpone. Bestrooi met cacaopoeder of chocoladeschilfers en zet enkele uren in de ijskast.
Buon appetito!

Tip 1 : Kinderen hebben meestal niet zo graag de smaak van koffie en zeker niet van amaretto. Voor een kindvriendelijke versie maak je dan in plaats van koffie, cacaomelk van cacaopoeder of van Nesquickpoeder en daarin drenk je de koekjes.
Tip 2 : Heel lekker is ook tiramisu met fruit. Je drenkt de koekjes niet in koffie, maar in fruitlikeur (frambozen, aardbeien ...) of in fruitsiroop, aangelengd met fruitsap (of kinderchampagne) voor de kinderen. Je legt de koekjes, een laag mascarponemengsel en dan een laag in stukjes gesneden fruit (aardbeien, frambozen, perziken - heel lekker gedrenkt in whisky). Daarna weer een laag koekjes, mascarpone en je eindigt met een laag fruit. Een aanrader!
Tip 3 : Tiramisu alla ferrarese (zoals in Ferrara) : de tiramisu maak je met cognac in plaats van amaretto en op iedere laag mascarpone leg je een laag chocoladevlokken of schilfers.

Foto : Gennarino.

16-12-03

Macedonia calda cremolata (warme fruitsla met ijsroom)

In Italië eindigt een maaltijd heel vaak met een nagerecht op basis van fruit. Dit keer maken we een warme fruitsla met de volgende ingrediënten :
Gemengd fruit (hier kies je naar eigen smaak) : bananen – druiven – peren – appels – vijgen – aardbeien – appelsienen - frambozen ... – enkele noten – 20 gr boter – 2 eetlepels rietsuiker–roomijs – voor de versiering : slagroom – chocoladeschilfers - amandelkoekjes

Kies het fruit dat je het lekkerst vindt. Snijd het fruit in niet al te kleine stukken.
Laat de boter smelten in een antikleefpan (het ideaal is een wokpan.) Doe het fruit en de rietsuiker in de pan en roer alles goed dooreen tot het fruit schuimig wordt. Voeg er voorzichtig de noten bij.
Doe deze warme macedoine in een glazen beker. Leg er een bolletje roomijs op en werk af met wat slagroom, schilfers chocolade en eventueel wat verkruimelde amandelkoekjes of een stukje fruit.
Buon appetito!

13:44 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-03

Mousse al cioccolato amaro con salsa alla menta (fondantchocolademousse met muntsaus)

Dit verrukkelijke nagerecht heb ik gekregen van Claudio,een kok met als hobby de computer. Hij zegt zelf dat de foto’s van zijn gerechten niet in verhouding staan tot het gerecht zelf. Kan je je voorstellen hoe dit dessert dan wel moet smaken als hij het zelf klaarmaakt!
Voor 5 porties heb je nodig :
150 gr fondantchocolade – 50 gr suiker – 175 gr room – 2 eieren – 1 blaadje gelatine – 1,5 eetlepels amandellikeur

Je laat de chocolade au-bain-marie smelten. Ondertussen roer je de eierdooiers los met de suiker. Als deze laatste goed gemengd zijn, doe je er heel voorzichtig de gesmolten chocolade bij. Daarna doe je er ook de likeur en het gelatineblaadje erbij dat je voordien even liet weken in die likeur. Nu blijf je dit mengsel kloppen tot het koud is. Dan doe je er de room en de eiwitten bij die je voordien stijf geklopt hebt. Meng dit heel voorzichtig. Doe de chocolademousse dan in individuele potjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Ondertussen heb je alle tijd om de muntsaus te maken (op basis van creme anglaise). Hiervoor gebruik je : 125 gr melk die je opwarmt met een zakje vanillesuiker en 1,5 eetlepel muntsiroop. Voordien heb je al 2 eierdooiers losgeklopt met 40 gr suiker en wat aardappelzetmeel. Je doet het mengsel bij de melk, roert alles zorgvuldig dooreen tot het begint in te dikken. Zorg er wel voor dat het geheel niet meer kookt, want dan zou je “eierkoek” krijgen in plaats van een gladde creme. Laat de creme afkoelen in de koelkast.
Om dit op te dienen giet je een bodem van muntcreme op een bordje en plaatst er het chocolademoesje op. Versier met wat blaadjes munt of maak er een kunstwerkje van zoals Claudio.
Buon appetito!

Tip : In plaats van de munt, kan je ook andere smaken toevoegen zoals koffie, cacao, kastanjepuree
Je kan hier een kijkje nemen naar nog meer lekkere gerechten van Claudio.

08-12-03

Crema di nocciole (hazelnootcreme)

Dit nagerechtje maak je met : ½ liter melk – 5 eierdooiers – 100 gr suiker – 50 gr witte bloem – 1 zakje vanillesuiker – 80 gr hazelnoten – 200 gr room.

Je laat de melk opwarmen, zonder dat ze kookt. Klop de room op. Laat dan de noten lichtjes roostern in een voorverwarmde oven op 180°C. hak ze dan fijn, zodat ze bijna poeder worden en hou er een stuk of 12 over voor de versiering.
Doe de eierdooiers in een kom, samen met de suiker en roer ze dooreen tot je een homogene massa hebt.
Doe deze creme nu in een pan, voeg er de gezeefde bloem bij, de vanillesuiker en geleidelijk ook de warme melk. Roer goed dooreen zodat je geen klonters krijgt. Breng terug aan de kook en laat dit 5 minuutjes doorkoken, terwijl je blijft roeren. Voeg dan de gehakte noten erbij. Laat afkoelen en doe er ook voorzichtig de opgeklopte room bij.
Giet de creme nu in individuele kopjes, versier met enkele overgehouden hazelnoten, die je op hun geheel kan laten of in twee snijden, of versier met wat chocolade.
Buon appetito!
Recept : Spaghettitaliani.

13:55 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

07-12-03

Zabaglione con le mele (sabayon met appels)

Zabaglione, het nagerecht op basis van losgeklopte eierdooiers is altijd een feestelijke afsluiter van de maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 eiers - 140 gr griessuiker - 8 lepels Marsala (eventueel Amaretto, of een andere, liefst zoete drank) -8 lepels droge witte wijn.

Haal de eiers tijdig uit de koelkast, zodat ze niet te koud zijn. Opgelet, neem een kom die groot genoeg is, want tijdens het kloppen neemt het volume flink toe. Scheid de eierdooiers van het eiwit. Voeg de suiker bij de eierdooiers en klop minstens 5 minuten, steeds in dezelfde richting, tot je een schuimige massa hebt. Voeg lepel per lepel de marsala en de witte wijn toe. Roer verder in wijzerzin tot alle ingrediënten zich goed vermengd hebben.

Plaats de kom au bain-marie, maar zorg ervoor dat de bodem het water in de onderste pan niet raakt, want door de warmte zou het ei gaan stollen. Kook de sabayon op laag vuur minstens 5 minuten. Klop met de garde onafgebroken verder, met snelle bewegingen van onder naar boven. Zo breng je zoveel mogelijk lucht in de sabayon en wordt hij goed schuimig.
Haal de pan weg van het kokend water en giet de sabayon in een glazen pot. Laat 5 minuten afkoelen en vergeet niet, nu en dan te roeren met de garde.

Je kan de sabayon nu zo opdienen. Verdeel hem over 4 glazen kopjes. Strooi er naar believen een snuifje kaneel of nootmuskaat over.
Serveer je de sabayon met appels, dan bak je eerst 2 appels, in schijfjes gesneden, in 20 gr boter met 2 eetlepels suiker. Doe er 1 lepel cognac over en verdeel over 4 borden. Giet de sabayon in het midden van het bord over de appels en serveer onmiddellijk.
Buon appetito!

10:06 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |