05-01-04

Driekoningen, Epifania of la Befana? Nagerechten op 6 januari

Driekoningen is in Italië het equivalent van onze Sinterklaas, een kinderfeest dus, want dan brengt la Befana snoepjes en cadeautjes en worden er veel zoetigheden gegeten zoals :

Torta all'uva (taart met druiven)
Ingrediënten : 200 gr zelfrijzende bloem - 1 zakje vanillesuiker - 3 eieren - 140 gr gesmolten boter - 100 gr suiker - 200 gr witte druiven

In een mengkom doe je de bloem met de vanillesuiker. Doe er de eieren bij, de boter en de suiker. Was de druiven en droog ze af. Snijd ze in twee en haal er de pitten uit. Doe dan de helft van de druiven bij de bloem en meng alles goed . Giet het mengsel in een bakvorm die je met boter en bloem ingewreven hebt. Laat dit nu 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.
Laat de taart dan 10 minuten afkoelen, vooraleer je ze uit de vorm haalt.
Om te versieren meng je 4 eetlepels suiker met een zakje gelatinepoeder voor taarten. Met een beetje water warm je het op volgens de instructies op het pakje.. Strijk een deel op de taart en bereid nog eens 100 gr druiven zoals hierboven. Die leg je als in een tros op de taart en je overstrijkt met de rest van de gelatine.

Sorprese di pasta sfoglia. (verrassende bladerdeeggebakjes)
Snijd een vel bladerdeeg in rechthoekjes of driehoekjes. Leg op elk ervan twee schijfjes appel (renet). Overstrooi met gemalen amandelkoekjes, rozijnen die je in marsala hebt laten weken en wat poedersuiker. Maak nu rolletjes of hoorntjes met het bladerdeeg. Sluit de randen goed en strijk ze in met losgeklopt eigeel. Leg een vel bakpapier in een bakblik en leg de appelgebakjes daarop. Bak ze in een voorverwarmde oven tot ze goudbruin zien.

Triangoli alla ricotta. (driehoekjes met ricotta)
Meng 200 gr malse boter met 300 gr ricotta en 300 gr bloem. Doe er een snuifje zout en een zakje bakpoeder en vanillesuiker bij. Meng vlug dooreen. Maak er een bal van die je in huishoudfolie wikkelt en een half uurtje laat rusten in de koelkast. Rol het deeg dan uit met een deegroller (tot een dikte van 1/2 cm). Snijd er vierkantjes van 10 cm uit. Leg op het midden van elk plakje een lepel confituur (naar eigen smaak). Vouw de plakjes dicht en sluit de boorden goed. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bak de driehoekjes gedurende 20 minuten in een oven van 180°C. Laat afkoelen en overstrooi met poedersuiker.

16:14 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.