24-02-04

A carnevale ogni dolce vale (Met karnaval is elk koekje goed)

De voorbereidingen voor karnaval zijn in volle gang en we mogen dat feest natuurlijk niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Ook in Italië wordt er heel wat afgevierd.
Culinair zijn de uitschieters tijdens die periode de ontelbare gefrituurde koekjes die je in alle denkbare vormen aantreft. Met heel eenvoudige ingrediënten worden de heerlijkste versnaperingen op tafel getoverd.
Hierna vind je heel wat receptjes.
Mijn heel speciale dank gaat hierbij naar :
Stephane Beau, voor de schitterende foto's van het karnaval van Venetië.

17:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Castagnole maken

Castagnole maken is echt niet zo moeilijk. Ziehier hoe de kinderen van de lagere school van Arcevia les kregen van nonna Velia :

De ingrediënten die ze gebruikten :
5 eieren - 1 citroen - 1 "geutje" water - 5 lepels suiker - 5 lepels olijfolie - 500 gr bloem - reuzel of zonnebloemolie - honing of poedersuiker

     
  Breek de eieren.  Doe ze in een diepe kom. Rasp de schil van een citroen
     
  Klop de eieren schuimig.  Doe er eventueel wat water bij (hier in de eischil) om het mengsel wat vochtiger te maken.  Doe er de geraspte schil van een citroen bij.  Voeg ook de suiker toe.
     
  Tenslotte gaat de olijfolie er bij.  Dan wordt de bloem toegevoegd.  Het deeg moet stevig maar toch vochtig zijn, omdat het met de hand bewerkt wordt.  Nu worden er allerlei vormpjes gemaakt.  Bevochtig je vingers met olie vooraleer je begint.
     
  Twee leuke vormpjes.  Dan kunnen we beginnen bakken.  Warm de olie op in een diepe pan.  Verwarm ondertussen de honing au bain-marie.
     
  Doe nu één voor één de koekjes in de olie.  Als ze opgezwollen en goudbruin zijn, zijn ze klaar.  Je kan ze nu in de honing wentelen.  Of overstrooien met poedersuiker.
   
 

 En smullen maar...!

 

Recept :  Lagere school Anselmi van Arcevia

17:08 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-04

Castagnole (2)

Typisch karnavalsgebak uit Friuli

Ingrediënten :

400 gr bloem - 4 eieren
100 gr boter - 50 gr suiker
De geraspte schil van een citroen - 150 gr olie
zout - 100 gr poedersuiker
kaneel - 1 glaasje rum

Bereiding :
Zet een pan op het vuur met het water, de boter en een snuifje zout. Zodra het water begint te koken, haal je de pan van het vuur en doe je er de bloem in één keer bij, terwijl je krachtig roert.Laat afkoelen en boeg er dan één voor één de eieren bij, evenals de griessuiker en de geraspte schil van een citroen. Kneed nog enkele minuten.
Bedek het deeg en laat 1/2 uur rusten
Warm de olie op en neem hoopjes deeg met een lepel. Laat ze in de olie glijden.
Laat ze goudkleurig worden, haal ze uit de olie.
Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer koud en bestrooid met poedersuiker.
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

14:09 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Sgonfiotti

Dit is een specialiteit uit Piacenza.

Ingrediënten :

200 gr bloem - 50 gr boter
25 gr suiker - 4 eieren
1 citroen - 50 gr poedersuiker
250 gr water - Frituurolie

Bereiding :
Zet een pan op het vuur met het water, de boter en een snuifje zout. Zodra het water begint te koken, haal je de pan van het vuur en doe je er de bloem in één keer bij, terwijl je krachtig roert.Laat afkoelen en boeg er dan één voor één de eieren bij, evenals de griessuiker en de geraspte schil van een citroen. Kneed nog enkele minuten.
Bedek het deeg en laat 1/2 uur rusten
Warm de olie op en neem hoopjes deeg met een lepel. Laat ze in de olie glijden.
Laat ze goudkleurig worden, haal ze uit de olie.
Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer koud en bestrooid met poedersuiker.
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

13:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cenci

Deze koekjes uit Prato worden ook wel liefdesknopen genoemd.
Dit Toscaanse koekje is wellicht wel het meest bekende. De naam betekent eigenlijk vodden, lompen. Dat heeft alles te maken met het slordige uitzicht van de koekjes. Vaak worden ze opgediend met een glaasje Vinsanto bij.

Ingrediënten :
500 gr bloem - 50 gr boter - 100 gr griessuiker
1 zakje vanillesuiker - 3 eieren
1 glas zoete witte wijn, grappa of een andere likeur naar keuze
zout - olie - geraspte citroenschil
Bereiding :
Zeef de bloem in een kom. Mak een kuiltje in het midden.
Doe er de eieren in, dan de boter, in stukjes gesneden, de kristalsuiker, vanillesuiker,zout, wijn en de geraspte citroenschil. Meng alles goed tot een soepel elastisch deeg.
Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten.
Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegrol tot een dikte van 2 - 3 mm. Snijd met een gekarteld deegwieltje repen van 20 cm lang en 3 cm breed en leg er een losse knoop in of maak wat bizarre vormpjes.
Frituur de cenci nu met 3 - 4 tegelijk in olijfolie van 190°C tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

13:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Berlingozzo

Dit is een heel oud koekje, van ca. 1400 , en verspreid in heel Toscane.
De naam komt van Berlingaccio, wat zowel Vette Donderdag betekent als ook een masker is dat gebruikt werd bij karnaval en van het Duitse Bretling komt.

Ingrediënten :
400 gr bloem -2 eieren - 2 eierdooiers
200 gr suiker - 100 gr boter -1 zakje gist
citroen-zout

Bereiding :
Klop de eieren los met de suiker. Klop heel lang tot je een schuimige massa hebt.
Doe er de gesmolten boter bij, de gist, de geraspte schil van een citroen (of eventueel van een appelsien), de bloem en een snuifje zout. Soms wordt er ook een lepeltje anijszaadjes toegevoegd.
Het deeg moet soepel en vochtig zijn. Je kan eventueel nog wat melk toevoegen.
Geef het deeg de vorm van een langwerpig brood , of doe het deeg in een cakevorm en bak 30 tot 40 minuten in een matig verwarmde oven.
Buon appetito!

13:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pazzie di Carnevale

Ingrediënten :
Een busseltje rozemarijn - 100 gr suiker -1/2 liter water - bloem- 1 zakje gist voor gebak -frituurolie

Bereiding :
Meng de bloem met de gist en het zout. Maak een kuiltje in de bloem en doe er dan de eieren, witte wijn en de geraspte schil van een citroen bij.
Giet de suiker rondom rond en doe er ook de boter in kleine stukjes bij.
Kneed het deeg goed tot je een glad deeg bekomt. Rol het dan uit met een deegrol of haal het door een pastamachine.
Snijd er rechthoekige linten van. Frituur ze in reuzel of olijfolie.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.
Buon appetito!

13:35 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bugie (Leugens)

Ingrediënten :
500 gr bloem - 125 gr boter
100 gr suiker - 1 koffielepel gistpoeder
3 eieren - een snuifje zout
geraspte schil van een citroen - 1/2 glas witte wijn
reuzel of olijfolie -poedersuiker

Bereiding :

Meng de bloem met de gist en het zout. Maak een kuiltje in de bloem en doe er dan de eieren, witte wijn en de geraspte schil van een citroen bij.
Giet de suiker rondom rond en doe er ook de boter in kleine stukjes bij.
Kneed het deeg goed tot je een glad deeg bekomt. Rol het dan uit met een deegrol of haal het door een pastamachine.
Snijd er rechthoekige linten van. Frituur ze in reuzel of olijfolie.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

09:54 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Carteddate

Ingrediënten :

500 gr witte bloem
20 gr biergist
2 dl olijfolie
de schil van een citroen of appelsien
1 glas Marsala
honing
kaneel
frituurolie

Bereiding :

Giet 2 dl olie in een pan met de schil van een citroen of appelsien en verwarm 10 minuten op een matig vuur.
Filter de olie en laat afkoelen.
Meng de bloem met de olie, marsala, een beetje zout en de gist die je in een beetje lauw water opgelost hebt.
Als het deeg klaar is (het moet soepel en glad zijn), bedek je het men een keukenhanddoek en laat het 2 uur rijzen.
Rol het dan met een deegrol zo dun mogelijk uit. Met een gekartelde pastasnijder snijd je linten van 5 cm breed en 50 cm lang.
Plooi ze in de lengterichting, druk de boorden elke 3 - 4 cm bijeen en rol ze op in een spiraalvorm die je sluit door de 2 zijden bijeen te knijpen.
Frituur de carteddate. Ze zijn klaar als ze goudbruin gekleurd en krokant zijn.
Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze nog warm, overstrooid met poedersuiker, honing of gekookte wijn.
Buon appetito!

09:49 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zeppole

Deze koekjes hebben een heel lange traditie.
Vroeger stonden de napoletaanse bakkers op het feest van Sint Jozef op 19 maart voor hun winkel op straat, waar ze de zeppole maakten.
Later werden de koekjes ook gegeten tijdens het karnval.

Ingrediënten :
250 gr bloem
250 gr water
zout
frituurolie
100 gr vanillesuiker

Bereiding :

Neem een halve kg zeer fijne bloem. Meet ze met een glaasje.
Neem dan evenveel glaasjes water als er bloem is en doe er nog wat zout bij. Zet het water op het vuur en zodra het begint te koken , doe je er in één keer de bloem bij.
Blijf voortdurend roeren met een houten lepel en als het mengsel in één keer loskomt van de pan, doof je het vuur.
Leg het deeg op een ingeolied werkvlak. Kneed het gedurende 10 minuten en klop het regelmatig op met een deegroller.
Als het deeg soepel en dun uitgerold is, maak je er rolletjes van zo dik als een pink en 20 cm lang. Breng de uiteinden van de rolletjes samen en maak er ovaalvormige ringetjes (geen ronde) van.
Frituur ze in warme olie. Tijdens het frituren maak je hier en daar een gaatje met een spiesje. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met suiker, gemengd met vaillesuiker.
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

09:35 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chiacchiere (Praatjes)

Dit is misschien wel het eenvoudigste recept van alle karnavalskoekjes. Ze hebben ook het meeste succes. Je vindt ze in heel Italië. Alleen verschilt de naam van streek tot streek. In Friuli zijn het Grostoli, in Emilia sfrappole, in Veneto Galani, in Marche Frappe, in Toscane Cenci,en in Campania chiacchiere. De variant in de verschillende streken verschilt in de drank die men gebruikt : marsala , witte wijn, anijslikeur, acquavite.


Ingrediënten :
80 gr witte bloem - 1 ei - 2 lepels Marsala - zout.
Bereiding :

Meng alle ingrediënten goed en laat het mengsel dan een uur rusten.
Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegrol tot een dun vel van 1,5 - 2 mm en met een gekartelde deegwieltje snijd je er de chiacchiere uit.
Frituur in zeer warme olie. Het is niet ongebruikelijk dat de eerste 2 - 3 koekjes mislukken omdat de olie nog niet warm genoeg is.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker .
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

09:28 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brutti ma buoni (Lelijk, maar lekker)


Ingrediënten :
Deze koekjes zijn precies zoals de naam zegt : ze zien er niet uit, maar ze zijn overheerlijk.
Ingrediënten :
300 gr amandels - 250 gr suiker - 4 eiwitten
15 gr boter - kaneel - vanillepoeder

Bereiding :

De amandels blancheren en ze afwrijven met een doek zodat je het pelletje meehebt. Leg ze op een bakplaat en zet ze in een zeer warme oven om om ze te roosteren. Als ze geroosterd zijn, laat je ze afkoelen en hakt ze dan heel fijn.
Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg er lepeltje per lepeltje de amandels bij, de suiker, kaneel en vaille.
Doe het mengsel in een kom en laat op een zeer zacht vuur 30 tot 40 minuten "uitdrogen". Vergeet niet regelmatig te roeren.
Neem dan de kom van het vuur en maak met een lepel hoopjes, zonder vaste vorm (ze moeten brutti = lelijk zijn!) op een beboterd bakblik. Bak gedurende 40 minuten in een matig verwarmde oven
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

09:22 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stelle filanti (Vallende sterren)


Ingrediënten :

1 kg bloem - 4 eiers - 10 gr biergist
50 gr boter - 1/2 glas olijfolie
1 glas melk -1 glas suiker
De geraspte schil van een citroen - zout

Bereiding :

Giet de bloem op het werkvlak en maak in het midden een kuiltje. Daarin doe je geleidelijk alle ingrediënten, tot je een deeg krijgt dat niet te droog en niet te nat is. Kneed het deeg heel goed.
Verdeel het dan in 4 stukken en maak 4 cirkels, zo groot als een bord.
Op elk vel leg je dan een laagje suiker over de ganse oppervlakte. Rol elk vel op en snijd dan strookjes af, alsof het tagliatelle zijn.
Doe de arachide-olie in een pan en frituur de rolletjes. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer.
Buon appetito!
Recept : O.G.Costa

09:14 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stiacciata alla fiorentina (Firenze)


Ingrediënten :
2 eieren
10 lepels suiker
12 lepels bloem
5 lepels melk - 5 lepels olijfolie
1 appelsien - zout - 1 zakje gist

Bereiding :
Klop de eieren goed los met de suiker. Voeg de bloem bij, samen met de melk, de olijfolie, de geraspte schil van een appelsien en wat zout. Mix alles heel goed dooreen.
Los 1 zakje gist op in wat melk en voeg dit bij het mengsel.
Doe alles nu in een bakvorm (20X30), bekleed met bakpapier en zet 20 minuten in een heteluchtoven van 150°C.
Je kan de stiaccata eventueel ook vullen. Daarvoor laat je ze afkoelen. Snijd ze doormidden laat je fantasie de vrije loop voor de vulling : slagroom - mascarpone - crème patissière - nutella - ricottacreme .
Overstrooi met poedersuiker
Buon appetito!

09:00 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Orruviolos (ook : Rossignoli of Rossini) : Karnavalskoekje uit Sardinië


Ingrediënten :
1 ei - 2 eierdooiers - 400 gr ricotta - 100 gr suiker - 2 zakjes vanillesuiker - 1/2 zakje droge gist - 2 citroenen - 120 gr bloem

Bereiding :
Klop de eieren los met de suiker. De er het sap van een citroen bij en de geraspte schil van 2 citroenen, de ricotta en de bloem. Meng alles goed dooreen.
Doe er de vanillesuiker en het gistpoeder bij. Als het deeg te nat is, doe je er nog wat bloem bij.
Maak nu balletjes (zo groot als een ping-pongbal). Draai ze in de bloem en frituur ze in hete olie. Ze blijven 2 - 3 dagen goed.
Buon appetito!
Recept : Zia Angie

08:43 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fritelle di mele (appelbeignets)


Ingrediënten : 150 gr witte bloem - 7 gr biergist - 2 appels - 1 eigeel - 2 lepels poedersuiker - 1 lepel griessuiker - zout - frituurolie

Bereiding :
Schil de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd ze dan horizontaal in schijven van een halve cm.

Bestrooi de appels met de poedersuiker laat ze enkele minuten rusten.
Bereid het beslag door de gist in 200 gr lauw water op te lossen. Meng met de bloem, een snuifje zout, de griessuiker en de eierdooier, tot je een zacht beslag hebt.Haal de appelschijven door het beslag.
Warm de frituurolie op. Die moet zeer heet zijn. Frituur dan de appelschijven tot ze goudbruin zijn.Haal ze uit de olie. Laat ze wat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker. Serveer warm.

Buon appetito!

Tip : Laat de appels eerst een half uurtje marineren in een likeur naar keuze (cognac, rum, grappa) en voeg een snuifje saffraan toe aan het deeg.

08:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-04

Fragoline e banane al cioccolato bianco (Aardbeien en bananen met witte chocolade)

Ingrediënten :
400 gr aardbeien - 2 bananen - 150 gr witte chocolade - 1 tas melk

Bereiding :
Was het fruit en snijd het in stukjes. Verdeel de stukjes over 6 schaaltjes.
Laat de chocolade au bain-marie smelten met een beetje melk.
Giet de chocolade onmiddellijk over het fruit en dien op.

Buon appetito!

13:40 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Soufflé al cioccolato (Chocoladesoufflé)

Ingrediënten :
100 gr fondant chocolade - 100 gr griessuiker - 30 gr cacao - 60 gr boter - 2 eierdooiers - 4 eiwitten - 50 gr poedersuiker

Bereiding :
Smelt de chocolade au bain-marie. Doe er de boter bij en meng goed. Voeg er dan de cacao bij door een zeef. Blijf roeren en voeg er ook de eierdooiers bij.
Verwarm de oven op 200°C.
Klop de eiwitten stijf en doe er op het einde de griessuiker bij. Meng dit voorzichtig met de chocolade en doe het mengsel in 4 soufflépotjes. Bestrooi met gezeefde bloemsuiker.
Laat 10 minuutjes bakken in de oven.

Buon appetito!

13:37 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-04

Budino di riso al cioccolato (Rijstpudding met chocolade)

Ingrediënten :
200 gr rijst - 200 gr fondantchocolade - 75 gr suiker - 50 gr boter - 1/4 liter room - 1/2 liter melk - 1 citroen - 1 glaasje likeur naar eigen smaak

Bereiding :
Doe de melk met de suiker in een pan en zet die op een matig vuur. Als de melk begint te koken, doe je er de rijst bij en laat koken tot alle melk opgenomen is. Vergeet niet regelmatig te roeren.
Als de rijst klaar is, doe je er de boter bij en de geraspte schil van een citroen evenals de likeur. Meng goed en laat afkoelen.
Klop de room op en voeg hem pas bij de rijst als die volledig afgekoeld is.
Doe de rijstpap dan in 1 grote of 6 individuele puddingvormpjes die je vooraf ingeboterd hebt. Zet ca. 2 uur in de koelkast.
Laat de chocolade smelten au bain-marie. Giet over de rijstpap die je uit de vorm gehaald hebt en omgekeerd op een schaal gelegd hebt. Zet terug in de koelkast tot de chocolade opgesteven is.
Buon appetito!

08:28 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-04

Semifreddo alle fragole (semifreddo met aardbeien)

Ingrediënten :
1 kg aardbeien - 350 gr suiker - 1/2 glas azijn - 1 lepel poedersuiker - het sap van een citroen - 1/2 glas maraschino - 12 lange vingers - 600 gr slagroom

Bereiding :
Maak een siroop. Doe daarvoor de suiker met 1 glas water in een pan en laat 10 minuten koken. Schuim 2 - 3 keer op.
Was de aardbeien vlug in water met azijn. Houd 10 hele aardbeien apart.
Mix de overige aardbeien met het citroensap. Doe er de lauwe siroop bij, maar houd 3 lepels apart en voeg er 1/3 van de maraschino bij.
Klop 500 gr slagroom op en voeg dit bij het mengsel.
Besprenkel een plumcake-vorm met wat likeur en doe er de helft van het mengsel in. Zet 20 minuten in de diepvries.
Meng dan de overblijvende likeur met de 3 overblijvende lepels siroop. Drenk de lange vingers er in en maak 2 lagen in de cakevorm.
Leg er de aardbeien over, die je in twee gesneden hebt en doe er dan de andere helft van het mengsel bij.
Laat ten minste 6 uur opstijven in de diepvries.
Haal de cakevorm een half uurtje op voorhand uit de diepvries. Keer de cakevorm om op een serveerschaal en versier met toefjes slagroom.
Buon appetito!
Recept : Dolcitalia

14:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-04

Crespelle con ricotta (Pannenkoeken met ricotta)

Maria Lichtmis, 2 februari, is in de Lage Landen traditiegetrouw pannenkoekendag. Vergeet niet de laatste pannenkoek zo hoop op te gooien dat hij boven op de keukenkast belandt. Laat hem daar een jaar liggen en je zal een jaar boordevol geluk meemaken. Dat zeggen de bijgelovigen onder ons toch. Ook in Italië gelooft men dat de kaarsen die op die dag gezegend worden geluk brengen. En in de kuststreken gelooft men dat men er de drenkelingen mee vindt. Wanneer men de kaarsen in zee gooit, zouden ze zinken waar het lichaam ligt.
Wat er ook van waar is, een pannenkoek gaat er altijd in.

Ingrediënten voor 4 personen:
200 gr bloem - 1/2 liter melk - 3 eieren - 200 gr ricotta, een halve appelsien, een citroen, een lepeltje gekonfijte appelsienschil, 80 gr suiker, 50 gr fondant chocolade, een snuifje zout,poedersuiker

Meng de bloem met de melk, de eieren, een lepel suiker, een snuifje zout en de geraspte schil van een halve appelsien. Laat het beslag een half uur rusten.
Voor de vulling maak je een creme met de ricotta en de overgebleven suiker. Breng op smaak met het sap en de geraspte schil van een halve citroen. Doe er de gekonfijte appelsienschil en de chocolade in schilfers bij. Bewaar de creme in de koelkast tot je ze gebruikt.
Dan bak je de pannenkoeken. Laat wat boter smelten in een pan. Doe er een pollepel van het deeg in. Draai de pan goed rond zodat het deeg over de hele pan verspreid wordt en bak de pannenkoeken aan beide kanten tot alle deeg opgebruikt is.
Bestrijk de pannenkoeken nu met de vulling en rol ze op zodat je kleine rolletjes krijgt.
Als ze afgekoeld zijn bestrooi je ze met poedersuiker.


Buon appetito!
Recept : Italianpasta

08:47 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |