31-03-04

Dolce di caffè al mascarpone (Koffiedessert met mascarpone)

Ingrediënten : (6 personen)
150 gr lange vingers - 100 gr amaretti (amandelkoekjes) - 300 gr mascarpone - 150 gr suiker - 3 eierdooiers - 1 tas sterke koffie - 1 glas cognac - gekonfijt fruit voor de versiering 

Bereiding :
Klop de eierdooiers met bijna alle suiker en meng er de mascarpone onder.
Voeg bij de ene helft van het mengsel 1 tas sterke koffie en een beetje suiker en bij de andere helft de cognac..
Verkruimel de amandelkoekjes in beide helften.
Beleg een vorm met de lange vingers die je in de gesuikerde koffie gedrenkt hebt.
Daarna vul je de vorm verder met de 2 cremes en je laat het mengsel 2 - 3 uur opstijven in de koelkast.

Buon appetito ! 

 Recept : Spaghettitaliani

15:38 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Soufflé al limone (Citroensoufflé)

Ingrediënten : (4 personen)
100 gr suiker - 4 eiwitten - 1 grote citroen met dikke schil - 2 dl melk - 30 gr bloem - 40 gr boter.

Bereiding :
Boter 4 soufflévormpjes in en bestrooi elk met een lepeltje suiker.
Was de citroen zorgvuldig en droog goed af. Snijd 2 reepjes schil van de citroen, zet ze op het vuur met de melk. Breng aan de kook. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Rasp de rest van de schil in een kom, voeg er 1 lepel suiker bij en meng.
Zeef de bloem in een kom, voeg de gesuikerde citroenschil bij, de rest van de suiker, de helft van de boter, die je voordien hebt laten smelten en de gezeefde melk. Zet op het vuur en onder voortdurend roeren, laat je het 8 minuten koken tot je een creme hebt. Haal van het vuur en voeg de rest van de boter bij.
Zodra de creme lauw is, voeg je 2 lepels citroensap bij en één voor één de eierdooiers, die je er goed doorheen roert.
Klop de eiwitten stevig tot sneeuw en voeg ze lepel per lepel bij de creme. Meng van boven naar beneden, zodat de eiwitten niet neerslaan.
Verdeel het mengsel in gelijke hoeveelheden over de vormpjes en zet ze in een voorverwarmde oven van 170°C en laat 15 minuten bakken. Verhoog de temperatuur tot 190°C en laat nog 15 minuten bakken.
Serveer zeer warm.

Buon appetito ! 

 Recept : Spaghettitaliani

15:12 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Budino di frutta (Fruitpudding)

Ingrediënten :
3 rijpe bananen - 4 eieren - 150 gr suiker - 250 ml melk - 250 ml slagroom - 2 zakjes vanillesuiker - 2 blaadjes gelatine - 1 appelsien - 100 gr aardbeien

Bereiding :
Week de gelatine in koud water.
Warm de melk met de vanille op een zacht vuur op.  Klop de eierdooiers los met 100 gr suiker.  Giet er de warme melk over en meng goed.  Giet dit mengsel in een kom.  Laat het au bain-marie koken tot je een stevige creme hebt.  Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe.  Los de gelatine op in de creme.
Mix de bananen met het sap van een halve appelsien.  Voeg dit bij de creme met de opgeklopte slagroom.  Giet in een vorm en laat 5 uur opstijven in de koelkast.
Dien op met toefjes slagroom en aardbeien.

Buon appetito ! 

 Recept : Intrage

10:44 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dessert ai frutti di bosco (Dessert met bosvruchten)

Ingrediënten :
200 gr braambessen - 100 gr frambozen - 100 gr bosbessen - 250 gr magere ricotta - 30 gr suiker - 3 lepels Marsala - 30 gr gehakte amandelen

Bereiding :
Meng de bosvruchten en doe ze in serveerschaaltjes..
Met een mixer meng je de ricotta, de suiker en de marsala.  Schep met een lepel het mengsel over de schaaltjes en versier met de amandelen.

Buon appetito ! 

 Recept : Intrage

10:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-04

Panettone di pasqua (Panettone van pasen)

Ingrediënten :
1/2 kg bloem - 200 gr rozijnen - 2 eieren - 30 gr biergist - de geraspte schil van een citroen - 1 glaasje marsala - 1 tas melk - 75 gr suiker

Bereiding :
Kneed alles goed dooreen behalve de rozijnen die je wat laat weken in lauw water. Je moet het deeg de avond voordien bereiden en afgedekt gedurende een nacht laten rijzen.
's Morgens kneed je het deeg opnieuw. Doe er nu de uitgelekte rozijnen bij. Laat nog 2 uur rijzen en kneed het deeg een derde maal stevig dooreen.
Maak een pannettonevorm van het deeg en bak in een warme oven. (Met pasen wordt de pannettone vaak in de vorm van een duif of een lam gebakken).
Laat afkoelen en dien op in schijven als cake.

Buon appetito !

Recept : Cookaround

09:48 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Insalata di frutta (Fruitsalade)

Ingrediënten :
100 gr partjes roze pompelmoes - 100 gr ananas - 100 gr aardbeien - 100 gr komkommer - het sap van een appelsien - verse munt

Bereiding :
Breng het appelsiensap met de munt aan de kook en laat 2 minuten koken.
Was de komkommer en de aardbeien. Snijd de komkommer in fijne schijfjes. Snijd de ananas in schijven en de aardbeien in de lengte doormidden.
Leg het fruit in cirkels op een schotel. Aan de buitenkant de ananas, dan de komkommer, vervolgens de pompelmoes en in het midden de aardbeien. Giet het appelsiensap erover.

 Buon appetito !

09:05 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-04

Torta pasquale siciliana (Siciliaanse paastaart)

Ingrediënten :
taart : 3 eieren - 400 gr bloem - 350 gr suiker - 100 gr margarine - 1 zakje gist
Vulling : 400 gr ricotta - 100 gr geknfijt fruit - 100 gr chocolade - 100 gr perzikconfituur - 1 snuifje kaneel
Versiering : 50 gr poedersuiker - 100 gr amandelen

Bereiding :
Meng alle ingrediënten voor de taart. Verdeel het deeg in twee.
Wrijf een rechthoekige taartvorm in met boter en bestuif met wat bloem. Leg de helft van het deeg erin.
Meng alle ingrediënten voor de vulling. Giet dit mengsel over het deeg. Bedek met de andere helft van het deeg. Sluit de boorden goed.
Leg de amandels bovenop het deeg, de een tegen de ander, als een soort tapijt, maar leg ze niet te dicht tegen de randen.
Verwarm de oven voor op 250°C. Zet de taart in de oven en verlaag de temperatuur tot 200°C. Laat de taart ca. 30 minuten bakken.
Bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito !

Recept : Cookaround

12:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-04

Panna cotta allo yogurt greco (Gekookte room met Griekse yoghourt)

Ingrediënten :
5 dl verse room - 140 gr suiker - 12 gr visgelatine in blaadjes - een vanillestoke, in de lengte opengesneden - 5 dl yoghourt

op te dienen met : saus van zwarte bessen of bosbessen (mix 240 gr (diepvries)bessen met 90 gr suiker) of frambozen of aardbeien.

Bereiding :
Week de gelatine. Breng de room aan de kook met de suiker en het vanillestokje. Voeg de uitgeknepen gelatine toe. Doe het mengsel in een kom met de yoghourt en roer goed dooreen.
Giet de bereiding in een vorm en laat een nacht opstijven in de koelkast.
Dien op in schijven met de bessensaus of verse frambozen of aardbeien.

Buon appetito !

Recept : Kookcursus Peccati di gola

15:31 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-04

Bignè di San Giuseppe (Sint-Jozefsbeignets)

Ingrediënten :
185 gr bloem - 90 gr boter - 4 eieren - 1 à 2 zakjes vanillesuiker - zout

Bereiding :
Begin met de bloem te zeven met de vanillesuiker.
Doe 375 ml water in een pan met 2 snuifjes zout en de boter.  Breng aan de kook en laat koken tot al de boter gesmolten is.
Haal de pan van het vuur en voeg er in één keer de bloem bij.  Roer krachtig tot alles goed gemengd is.  Zet de pan terug op het vuur en blijf krachtig roeren tot het deeg loskomt van de wanden.
Haal de pan van het vuur en laat het deeg 10 minuten rusten.  Voeg er dan de eiers bij.  Het is belangrijk dat ze één voor één toegevoegd worden en dat je goed roert tot je een homogeen mengsel hebt (Als je er een lepel insteekt en weer uithaalt, moet je een lint krijgen.).
Dan doe je het deeg in een spuitzak.  Je kan nu kiezen hoe je ze klaarmaakt, in de oven of gefrituurd.

Voor de oven heb je een bakblik met bakpapier nodig. Je moet de oven 15 minuten voorverwarmen op 200°C. Op het bakblik maak je hoopjes ter grootte van een noot. Bestrijk de hoopjes met losgeklopt eigeel. Bak 20 minuten zonder de oven te openen. Als ze klaar zijn, zijn ze langs buiten droog en binnenin hol. Laat ze afkoelen in de oven.
Om de beignets te frituren volstaat het, ze in de kokende olie te laten glijden, met behulp van een lepel. Als ze opzwellen, haal je ze uit, Je kan ze eventueel overstrooien met poedersuiker.
Om ze te vullen met creme kan je een patissièrespuitje gebruiken.

Een vulling kan je maken met :
2 eierdooiers, 2 lepels suiker, 1 lepel bloem, 2 glazen melk, de schil van een citroen.
De creme maken is zeer gemakkelijk en gaat ook heel vlug. De enige moeilijkheid is om geen klonters te hebben.
Voeg de bloem bij de suiker. Doe de eierdooiers één per één bij en roer vlug dooreen . Als je een homogene massa hebt, voeg je er een klein beetje melk bij.
Laat de 2 glazen melk lauw worden. Haal van het vuur. Voeg er het bloemmengsel en de citroenschil aan toe. Meng goed dooreen en zet terug op het vuur. Roer krachtig verder tot je de gewenste dikte hebt. Haal de citroenschil eruit en doe de lauwe creme in een spuitzak. Nu kan je de beignets vullen.

Buon appetito!

14:15 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-04

Zeppole di San Giuseppe

Ingrediënten :
250 gr bloem - 30 gr suiker - 50 gr boter - 4 eieren - 1 snuifje zout - 1 flesje vanille-extrakt - 1 zakje bakpoeder - frituurolie
(Het aantal gebruikte eieren is louter indikatief. Het aantal hangt af van de grootte, de kwaliteit van de bloem, enz. Je moet eieren toevoegen tot je een redelijk stevige creme hebt.)

Bereiding :
Warm 4 glazen water op met de boter en een snuifje zout. Zodra het water begint te koken, de pan van het vuur halen en de bloem erbij doen, terwijl je krachtig roert.
Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren tot het deeg loskomt van de wanden.
Laat afkoelen en voeg suiker, eiers, vanille en tenslotte de bakpoeder bij. Meng alles goed dooreen.
Neem een lepel van het deeg. Rol het met de hand tot een rolletje waarmee je een ring maakt. Doe dit tot alle deeg opgebruikt is.
Frituur de zeppole in hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito!

15:05 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sfinge di San Giuseppe (Sint-Jozefssoezen)

Ingrediënten : (voor 8 soezen)
Voor de soezen : 1 tas water - 1/2 tas boter - 1 tas bloem - een snuifje zout - 4 eieren - 1 theelepel geraspte sinaasappelschil - 8 maraschino kersen.
Voor de vulling : 1 tas ricotta - 2 lepels chocoladeschilfers - 1 lepeltje geraspte appelsienschil - 1/3 tas poedersuiker - 1/2 tas slagroom - 1 theelepel vanille-extrakt

Bereiding :
Maak eerst de vulling : Meng de ricotta met de chocolade, de appelsienschil en de poedersuiker. Doe er voorzichtig de opgeklopte slagroom en de vanille bij. Zet het mengsel in de koelkast
Maak nu het deeg voor de soezen. Breng het water met de boter aan de kook en laat koken tot alle boter gesmolten is. Roer dan snel de bloem met het zout erdoor en bllijf kloppen tot het deeg een bal vormt en loskomt van de randen.
Neem de pan van het vuur en laat het deeg 5 minuten rusten. Doe er dan één voor één de eieren bij en klop tot de eieren goed gemengd zijn. Tenslotte doe je er de sinaasappelschil bij. Het deeg moet stijf zijn.
Neem het deeg met een eetlepel en leg het in hoopjes op een ingevet bakblik. Bak de soezen gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
Prik er dan even in om de damp te laten ontsnappen en laat ze nog 5 minuten rusten in de oven. Haal ze uit en laat afkoelen.
Snijd een hoedje af van de soezen en vul ze met het ricottamengsel. Versier met een maraschinokers en eventueel wat gekonfijte appelsienschil.

Buon appetito!

14:36 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frittelle di San Giuseppe (Oliebollen van Sint Jozef)

Ingrediënten :
225 gr bloem - 10 gr biergist - frituurolie - zout - suiker

Bereiding :
Leg 75 gr bloem op het werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de gist in die je opgelost heb in een klein beetje lauw water. Meng goed tot je een vast deeg krijgt. Maak er een bol van, bedek met een handdoek en laat op een warme plaats 1,5 uur rijzen.
Leg de bal nu in een grote kom. Doe er de rest van de bloem bij met een snuifje zout. Doe er dan geleidelijk een glaasje lauw water bij en meng de bloem met het deeg. Bewerk ca. 20 mminuten krachtig met de handen tot je een elastisch deeg hebt dat in één stuk loskomt van de kom.
Bedek de kom opnieuw en laat nog 4 uur rijzen op een warme plaats.

Dan warm je de frituurolie op. Met lichtjes natgemaakte vingers neem je stukjes deeg ter grootte van een noot. Duw dan onderaan de twee duimen in het deeg en bovenaan de twee wijsvingers. Met de middenvinger rek je het deeg uit tot je een soort ring hebt ter grootte van een schoteltje (als je ze frituurt, gaan ze krimpen). Leg ze dan in de hete olie.
Als de oliebollen goudbruin en krokant zijn, zijn ze klaar. Je haalt ze uit, laat ze wat uitlekken op keukenpapier en overstrooit ze met suiker.
Serveer zeer warm.

Buon appetito!

14:20 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frittelle di San Giuseppe (Rijstkroketten)

Ingrediënten :
125 gr rijst - 1/2 liter melk - suiker - vanillesuiker - geraspte citroen- of appelsienschil - 2 eieren - 40 gr aardappelmeel - 1 glas marsala - paneermeel - frituurolie

Bereiding :
Kook de rijst in de melk tot deze volledig opgeslorpt is. Voeg de suiker, vanillesuiker en geraspte schil toe.
Als de rijst bijna afgekoeld is, voeg je er de tot schuim geklopte eieren, het aardappelmeel en de marsala toe.
Spreid de massa uit op een schotel. Laat opstijven . Draai dan kroketten, paneer ze en bak ze in hete olie goudbruin.

Buon appetito!

14:06 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-04

Prugne con crema di zafferano (Pruimen met saffraancreme)

Ingrediënten :
150 gr ricotta - 3 lepels suiker of honing - 120 gr melk - 1 zakje saffraan - 1 appelsien - 16 gedroogde pruimen

Bereiding :
Doe de ricotta in een kom en roer de kaas los met een vork. Doe er de suiker of honing, naar smaak, bij en voeg ook geleidelijk de melk toe, terwijl je blijft roeren tot je een schuimige creme hebt.
Voeg er nu het zakje saffraan en de geraspte schil van een appelsien bij. Laat de creme minstens 2 uur rusten in de koelkast.
Ondertussen was je de pruimen en laat ze enkele uren in het water weken. Doe ze in een kom, zet ze onder water en kook ze tot al het water opgenomen is.
Neem individuele schaaltjes en leg er 4 pruimen per persoon in. Doe er de ricotta-saffraancreme over en dien op.

Buon appetito!

11:04 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |