27-04-04

Fichi vanigliati al forno (Vijgen in de oven)

Ingrediënten :
12 vijgen - 12 eetlepels vanillesuiker - 1 eetlepel olijfolie - 6 koffielepels limoncello - sap van een citroen

Bereiding :
Schil de vijgen. Verwarm de oven op 220°C. Wrijf de bodem van een braadslee in met olijfolie. leg de vijgen erop. Strooi op elke vijg een lepel suiker en besprenkel met het citroensap en de limoncello.
Zet de braadslee 15 minuten in de oven.
Schik de vijgen op een serveerschaal en overgiet met het bakvocht.
Laat afkoelen in de koelkast en dien op met een bol vanilleijs.

Buon appetito!

20:06 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-04

Caramelle di frutta al ragout di fragole (Karamellen van fruit op een ragout van aardbeien)

Ingrediënten :
350 gr bladerdeeg - 500 gr aardbeien - 1 rijpe banaan - 1 citroen - 1 ei - 150 gr witte gesmolten chocolade - 3 dl suikersiroop - 2 lepels rhum - poedersuiker

Bereiding :
Rol het deeg uit en snijd rechthoeken van 8 x 5 cm.  Klop het ei los en strijk er de boorden van het deeg mee in.
Pel de banaan en plet ze fijn met een vork.  De banaan moet zacht zijn als een creme.  Voeg er enkel druppels citroen bij.  Leg een schepje op de rechthoekjes.
Was de aardbeien en droog ze goed af.  Kies er enkele middelgrote uit en leg ze op de rechthoekjes.  Met een lepeltje laat je wat chocolade vallen op de aarbeien.
Terwijl je oplet dat de vullling niet naar buiten komt, rol je de aardbei op met het deeg, sluit goed af en draait met duim en wijsvinger, tot je een soort karamel hebt.  Strijk in metde rest van het losgeklopt ei, laat 15 minuten rusten en bak dan 15 mminuten in een warme oven van 200°C.  Haal ze uit de oven.
Maak de ragout, door de overblijvende aardbeien in kleine blokjes te snijden.  Doe ze in een kom met de siroop, rhum en een beetje citroensap.
Dien op in een bord met de ragout waarop je 3 karamellen legt, bestrooid met poedersuiker.

Buon appetito!

Recept : Città della Spezia.

15:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-04

Torta di mascarpone con frutta rossa (Mascarponetaart met rood fruit)

Ingrediënten :
Bodem : 3 eetlepels gesmolten boter - 125 gr droge koekjes (type Petit Beurre - speculoos of amaretti, amandelkoekjes) - 50 gr suiker
Vulling : 500 gr mascarpone - 5 gelatineblaadjes - 150 gr suiker - 2 eetlepels citroensap - 4 eieren - 500 gr aardbeien of frambozen - 2 lepels Grand Marnier of een andere fruitlikeur - citroenschil en munt voor de versiering

Bereiding :
Bekleed een springvorm met bakpapier.  Verkruimel de koekjes en meng ze met de boter en de suiker.  Leg dit in de springvorm en druk goed aan.  Zet minstens 15 minuten in de koelkast of tot het geheel opgesteven is.
Week de gelatine in koud water en knijp ze uit.  Verwarm het citroensap en los de gelatine hierin op.  Meng de mascarpone met de suiker, en de eierdooiers.  Voeg de gelatine toe.  Klop de eiwitten tot schuim en meng dit voorzichtig onder het kaasmengsel.  Je kan er eventueel ook nog wat opgeklopte room aan toevoegen.
Schep het kaasmengsel over de taartbodem.  Spatel de bovenkant gelijk en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Was het fruit, droog goed af en verwijder de steeltjes.  Grote aardbeien kan je in twee of in schijfjes snijden.  Houd enkele aardbeien over.  Doe die in een pan met de Grand Marnier en een lepel suiker.  Plet ze fijn tot een moes.  Leg een spiegel van deze (afgekoelde) moes op een serveerbord.  Leg de rest van het fruit rondom en haal de cake uit de vorm, versier met wat fijngesneden citroenschil en een blaadje munt.

Buon appetito!

11:33 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zabaglione con frutta (Sabayon met fruit)

Ingrediënten :
4 eierdooiers - 100 gr suiker - 8 lepels marsala of witte wijn - 125 gr mascarpone - 125 gr niet gesuikerde slagroom - 500 gr frambozen of aardbeien - munt

Bereiding :
Klop de eierdooiers au bain marie op met de suiker.  Voeg de marsala of wijn toe en blijf kloppen tot de sabayon begint te dikken.
Blijf van het vuur weg opkloppen tot de creme afgekoeld is, voeg dan de mascarpone en de opgeklopte room voorzichtig bij.
Schep over in serveerglazen, versier met aardbeien of frambozen en een blaadje munt.

Buon appetito!

09:58 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bavarese di ricotta con frutti di bosco (Ricottabavarois met bosvruchten)

Ingrediënten :
250 gr suiker - 450 ml slagroom - het sap van een citroen - 1 glaasje kirsch - 750 gr verse ricotta - 2 blaadjes gelatine (in lauw water geweekt en uitgeknepen) - de geraspte schil van een citroen - kaneel - 500 gr bosaardbeien en bosbessen - een beetje vanille
Voor de saus : 500 gr bosvruchten - 50 gr suiker - 1 glas kirsch

Bereiding :
Zeef de ricotta met de suiker. Voeg het citroensap toe, de geraspte citroenschil, de vanille, kirsch, de gelatine die je eerst op het vuur opgelost hebt, de slagroom die je langzaam toevoegt en tenslotte de bosvruchten.
Bekleed een springvorm met bakpapier ; doe er de vulling in.  Zet 2 uur in de diepvries en dan in de koelkast.  Je kan ook individuele vormpjes gebruiken.
Voor de saus kook je de bosvruchten met de suiker in de kirsch.  Pureer ze.  Serveer de bavarois op de saus en versier met wat overgelaten bosvruchten en een blaadje munt.

Buon appetito!

 Recept : Città della Spezia.

 

08:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-04-04

Bavarese bianca con salsa alle fragole (Witte bavarois met aardbeiensaus)

Ingrediënten :
4 potjes yoghourt - 20 gr gelatine in blaadjes - 500 ml verse room - 150 gr griessuiker - melk
Voor de aardbeiensaus : 300 gr aardbeien - 6 lepels suiker - het sap van een halve citroen

Bereiding :
Week de gelatine in koud water.  Meng de yoghourt met de suiker.  Knijp de gelatine uit en los ze op het vuur op in wat melk.  Roer goed tot de gelatine volledig opgelost is. Voeg de nog warme gelatine bij de yoghourt. Giet de gelatine er langzaam bij en blijf roeren met een klopper.
Klop de room op en meng dit bij de yoghourt.  Meng van beneden naar boven toe.
Vul een vorm van 750 ml met dit mengsel.  Laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast.

Voor de aardbeiensaus kook je de gewassen aardbeien met de suiker en het citroensap gedurende 10 minuten.  Pureer de vruchten en dien op in een sauskom.
Haal de bavarois uit de vorm en dien op met de saus.

Buon appetito!

 Recept : Città della Spezia.

20:00 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crema di mascarpone con le fragole (Mascarponecreme met aardbeien)

Ingrediënten : (voor 8 porties)
500 gr mascarpone - 3 eieren - 3 lepels suiker - 1 lepel rum of cognac - 1 pakje lange vingers - 500 gr aardbeien

Bereiding :
Meng de mascarpone met de eierdooiers, de rum en de suiker. Meng zeer goed dooreen. Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg ze toe. Werk voorzichtig van boven naar beneden, zo wordt de creme luchtiger.
Leg de creme op een serveerschotel en versier met de lange vingers en de aardbeien.

Buon appetito!

19:49 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-04

Pardulas (Paasgebakje uit Sardinië)

Ingredienten :
Vulling : 1 kg verse ricotta (of verse kaas of de helft ricotta en de helft verse kaas) - 100gr tarwegriesmeel - de geraspte schil van een appelsien - 2 zakjes poedergist - een paar draadjes saffraan - 100 gr suiker - honing of snoepconfetti om te versieren
Deeg : 300 gr bloem - 3 eiwitten - 2 lepels olie of 1 lepel reuzel - 1 snuifje zout

Bereiding :
Klop de ricotta los met de suiker, het tarwegriesmeel, 3 eierdooiers (Houd de eiwitten bij), de appelsienschil, saffraan (los die eerst op in een heel klein beetje water) en de gist. Klop goed tot je een homogeen mengsel hebt. Voeg één voor één de eierdooiers toe. Wacht tot de eerste dooier volledig opgenomen is tot je de volgende toevoegt.
Als je verse kaas gebruikt, moet je het mengsel wat langer bewerken, maar het resultaat zal ook smakelijker zijn. In elk geval moet je de vulling minstens 1/2 uur laten rusten.

Bereid ondertussen het deeg. Maak een kuiltje in de bloem, voeg de olie (of reuzel) toe en wat zout. Voeg er de eiwitten bij. Meng goed en bewerk het deeg langdurig.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit en snijd er rondjes uit van 8 - 10 cm diameter. Leg op het midden van de rondjes een bolletje van de vulling ter grootte van een noot en druk de boorden van het deeg ertegen. Maak op regelmatige afstand een deuk in het deeg. Je moet een soort mandje hebben, zonder deksel en gevuld tot de rand.
Zet de mandjes op een bakplaat en bak 30 minuten in een oven van 180°C.
Je kan de warme gebakjes eventueel bestrijken met een siroop van water en warme honing en de gebakjes versieren met snoepconfetti.

Buon appetito !

Recept : Gennarino

09:35 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-04-04

Spuma di pompelmo (Pompelmoesschuim)

Ingrediënten : (4 personen)
1 dl pompelmoessap - 1 pompelmoes - 1 dl room - 15 gr bloem - 3eieren - 150 gr suiker - 100 gr poedersuiker - 6 gr gelatine in blaadjes - 2 scheutjes witte wijnazijn - 1 granaatappel

Bereiding :
In een pannetje kook je het pompelmoessap met de room.
In een kom klop je de eierdooiers met de poedersuiker en de geraspte pompelmoesschil. Meng met een houten lepel, voeg de bloem toe en de warme pompelmoesroom. Doe alles in een pan en breng aan de kook.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Doe de uitgeknepen gelatine bij het mengsel en meng goed. Haal de pan van het vuur en laat de creme afkoelen, waarbij je af en toe roert.
In een pannetje breng je 50 ml water aan de kook met 100 gr suiker en de azijn. Laat ca. 5 - 6 minuten koken tot je een transparante siroop hebt.
Klop de eiwitten tot sneeuw en giet er de warme siroop in een straaltje over, en blijf kloppen met de klopper tot het mengsel koud is. Meng dan met de pompelmoescreme en zet ca. 2 uur in de koelkast.
Ondertussen snijd je de granaatappel in twee (het witte vlies is niet eetbaar), haalt de rode kogeltjes eruit en zeeft ze door een groentenzeef (Houd er enkele over voor de versiering). Filter het sap door een zeef, voeg er de overgebleven 50 gr suiker bij en meng goed.
Eindig met de pompelmoes te pellen, waarvan je de schil geraspt hebt. Haal de partjes van elkaar. Haal de pelletjes eraf en zet ze opzij.
Verdeel de pompelmoescreme met een lepel over de borden en dien op met de granaatappelsaus, de pompelmoespartjes en de overgebleven granaatappelkogeltjes

Buon appetito ! 

Tip : Granaatappelvlekken zijn moeilijk te verwijderen, dus extra voorzichtig als je ze zeeft. 

 Recept : Spaghettitaliani

14:30 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tiramisù ai lamponi (Tiramisu met frambozen)

Ingrediënten : (4 personen)
250 gr lange vingers - 1 glaasje Alchermes (een rode kruidenlikeur, je kan hem ook vervangen door een likeur naar keuze natuurlijk) - 150 gr mascarpone - 150 gr ricotta - 2 lepels suiker - 1/2 zakje vanille - 300 gr frambozen - 1 dl room
Voor de sabayon : 4 eierdooiers - 6 lepels marsala - 2 lepels witte wijn - 100 gr suiker

Bereiding :
Was de frambozen snel in koud water.  Droog ze voorzichtig af.
Meng de ricotta met de mascarpone, de suiker en de vanille en mix ze enkele minuten met de elektrische mixer tot je een stevige creme hebt.
Klop de eierdooiers los met de suiker tot je een witte schuimige creme hebt ; voeg de Marsala en de witte wijn toe en meng goed.  Giet het mengsel in een pan en laat au ban-marie opwarmen terwijl je blijft kloppen tot de creme in volume verdubbeld is.  Haal de sabayon van het vuur en laat afkoelen.  Vergeet niet af en toe te roeren.  Als de creme koud is voeg je iets meer dan de helft bij de mascarponecreme.
In een schaal leg je een laag lange vingers, die je in de likeur gedoopt hebt.  Strijk er een laag sabayon over en dan een laag frambozen, nog een laag lange vingers, gedoopt in de likeur.
Klop de room op, voeg er de overgebleven sabayon bij en strijk dit over de lange vingers.  Eindig met een laag frambozen.  Bewaar de tiramisu in de koelkast tot het moment van opdienen.

Buon appetito ! 

 Recept : Spaghettitaliani

14:09 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-04-04

Pastiera napoletana (Paastaart uit Napels)

Je kan de pastiera best enkele dagen van te voren klaarmaken. Fris bewaard blijft ze een week goed.
Tarwevulling :1 kg tarwekorrels - 1 nootje boter - 1 l melk - 4 lepels suiker - de schil van een halve appelsien - 2 zakjes vanille

Week de tarwekorrels 24-36 uur in water, dat je regelmatig ververst. Kook ze dan minstens 4 uur in de melk met de appelsienschil, boter, suiker en vanille, tot de korrels opengaan en de melk verdampt is. Je hebt dan een smeuïg mengsel.

Vulling : 1 kg verse ricotta - 80 gr suiker _ 14 eieren - tarwekorrels, zoals hierboven bereid, een snuifje kaneel, 3 zakjes vanillesuiker - sukade (gekonfijte schil van de cedraat , een soort grote citroen) of van een citroen
Klop de eierdooiers met de suiker. Klop de eiwitten tot sneeuw. Zeef de ricotta en voeg alles samen, ook de tarwe en de rest van de vulling.

Deeg : Meng 1/2 kg bloem met 3 eieren, 2 eierdooiers, 50 gr boter, 1 lepel suiker. Meng goed dooreen tot je een soepel deeg hebt en laat een half uur rusten in de koelkast.

Je rolt 2/3 van het deeg uit en bekleed er de bodem en rand van een taartvorm van 24-25 cm diameter mee. Giet er de vulling in.
Met de rest van het deeg snijd je linten van 2 cm breed, die je kruiselings op de taart legt.
Bak de taart in een oven van 180°C gedurende 1 uur of meer. De vulling moet volledig uitgedroogd zijn en het deeg lichtbruin.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito !

Recept : Cookaround

14:20 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pastiera sorrentina (Pastiera zoals in Sorrento)

De pastiera wordt langs de kust van Sorrento gemaakt met een dubbele creme : de traditionele vulling en daarbij een banketbakkersroom.
Maak een banketbakkersroom met 2 dl melk, 2 eieredooiers, 50 gr bloem, 50 gr suiker en de geraspte schil van een citroen.

Bereid de pastiera zoals in het basisrecept. Voeg echter de banketbakkersroom toe aan de vulling.

 Buon appetito !

14:05 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pastiera di tagliolini (Pastiera met tagliolini)

Ingrediënten :
Kruimeldeeg :1 kg bloem - 3000 gr suiker - 1 geraspte citroenschil - een mespunt bicarbonaat - 1 zakje vanille - 6 eieren
Vulling : 300 gr fijne tagliolini - 300 gr suiker - 500 ml melk - 4 eieren - appelsienschil - kaneel - vanille - enkele kruidnagels - 1 klein glas oranjebloesemwater - limoncello (citroenjenever)

Bereiding :
Voor het deeg meng je alle ingrediënten en bewerkt het deeg een half uurtje met de handen. Maak een ronde vorm. Leg die op een bord. Leg er een tweede bord op en zet in de koelkast.

Ondertussen maak je de vulling : Kook de tagliolini enkele minuten in licht gezouten water, giet ze af en doe ze dan in de melk, waarin je de suiker opgelost hebt.
Laat afkoelen en roer af en toe. Als de pasta de melk helemaal opgenomen heeft, voeg je er de eieren, de specerijen en de overige ingrediënten bij.

Leg 3/4 van het deeg in een bakvorm. Giet er het mengsel in. Maak met het overgebleven deeg de bekende deeglinten voor de pastiera en bak ca. een uur in een oven van 170°C.
Bestrooi met suiker en dien warm op.

Buon appetito !

Recept : Zia Angie

13:36 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dita di apostoli (Apostelvingers)

Dit paasgebakje vindt zijn oorsprong in Puglia. Het kan warm of koud gegeten worden.

Ingrediënten : 
200 gr verse ricotta - 100 gr griessuiker - 50 gr cacao - een half glas witte zoete likeur - boter en olie - 4 eiwitten - poedersuiker of kaneel - zout

Bereiding :
Met een houten lepel roer je de griessuiker en de cacao door de ricotta. Meng goed dooreen en doe er dan de likeur bij. Je moet een homogeen mengsel hebben dat zacht is, maar niet te slap.
Klop de eiwitten met een snuifje zout ( niet tot sneeuw kloppen, ze moeten nog wat vloeibaar zijn). Zet dan een kleine vorm of pannetje op het vuur met een diameter van 10 - 12 cm en smelt daarin wat boter met enkele druppels olie. Als dat begint te koken, laat je er een lepel eiwit in vallen, zodat je een soort pannenkoekje krijgt, dat zo dun mogelijk moet zijn. Herhaal dit tot alle eiwit opgebruikt is.
Naarmate de pannenkoekjes klaar zijn, leg je ze op een schotel en in het midden van elke pannenkoek, leg je een grote lepel van het ricottamengsel. Dan rol je ze, met vochtige handen op in de vorm van een grote cigaar. Sluit de pannenkoek. Het lijkt nu wel een gevulde cannellone. Leg de rolletjes op een serveerschotel en overstrooi met poedersuiker of kaneel.

 Buon appetito !

11:11 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Creme caramel

Ingrediënten : (4 personen)
1/2 liter melk - 5 eieren - 1 vanillestokje - 130 gr suiker - 4 lepels suiker voor de caramel

Bereiding :
Doe de melk in een pan.  Voeg er het vanillestokje bij en breng aan de kook.
In een kom meng je de eieren met de suiker.  Meng goed dooreen zonder op te kloppen.  Giet er langzaam de melk bij door een zeefje.
Maak de caramel.  Doe daarvoor 2 lepels water in een pannetje.  Voeg de vier lepels suiker bij en laat koken tot het mengsel een mooie goudbruine kleur heeft.  Haal van het vuur, giet het in 4 vormpjes en giet er het mengsel van ei en melk over.
Zet de vormpjes in een ovenschaal, bekleed met bakpapier, giet er warm water bij, maar let erop dat het niet hoger komt dan één derde van de vormpjes.
Zet in een voorverwarmde oven van 160°C en laat de creme caramel ca. 1 uur bakken.
Op het einde van de baktijd moet de creme stevig zijn, maar niet hard.  Laat volledig afkoelen en zet de vormpjes in de koelkast. Op het moment van het opdienen maak je ze met een mes los langs de boorden en stort ze uit op de bordjes en giet er de caramel over.

Buon appetito ! 

 Recept : Spaghettitaliani

10:54 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |