25-05-04

Cassata carlofortina (Cassata van Carloforte)

Ingrediënten :
250 gr ricotta - 70 gr suiker - 1/2 glas rhum - 120 gr gekonfijte appelsien- en citroenschil - muntblaadjes
Voor de saus  :  3 bakjes bosvruchten (braambessen, bosbessen, frambozen,...) - 60 gr suiker - 1/2 glas rhum

Bereiding :
Met een elektrische mixer meng je de ricotta met de suiker en de rhum.  Als het mengsel glad en crèmig is , voeg je de gekonfijte schil toe en laat het geheel 2 uur rusten in de koelkast.
Was en reinig de bosvruchten.  Leg ze in een pannetje, voeg rhum en suiker toe en laat 10 - 13 minuten koken.
Leg wat saus op individuele borden en leg er in het midden een stukje cassata op.
Versier met wat blaadjes munt.

Buon appetito!

Recept : Ristorante Da Nicolo - chefkok Luigi Pomata

20:01 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-04

Torta tenerina (Zachte chocoladetaart)

Deze chocoladetaart is een specialiteit uit Ferrara.
Ingrediënten :
200 gr fondantchocolade - 200 gr suiker - 100 gr boter - 3 eieren - 2 lepels bloem - 1 zakje vanillesuiker

Bereiding :
Smelt de chocolade met de boter au bain marie.  Klop de eierdooiers los met de suiker.  Voeg de gesmolten boter en chocolade toe.
Klop de eiwitten tot sneeuw.  Voeg daarna bloem, eiwitten en vanille toe aan het mengsel.
Beboter een bakvorm en giet er het chocolademengsel in.
Bak in een niet te warme oven, van 140°C circa gedurende 40 minuten.

Buon appetito !

Recept : Zia Angie

19:18 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-04

Spiedini di frutta (Fruitbrochettes)

Ingrediënten:
1 kiwi - 3 schijven ananas - 12 aardbeien - 1 banaan  (of ander fruit naar keuze) - 200 gr chocolade (fondant of melk) - 30 gr boter - 2 lepels poedersuiker

Bereiding:
Schil het fruit en snijd het in grove stukken.  Steek de stukken op brochettestokjes. 
Smelt de chocolade met de boter. Wentel de spiesjes in de chocolade.  Leg ze op een schaal en zet in de koelkast om af te koelen.
Vooraleer je de spiesjes serveert bestrooi je ze met poedersuiker.

Buon appetito!

13:54 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-05-04

Melanzane all'Amalfitana(Aubergines zoals in Amalfi)

Dit is een nagerecht op basis van aubergines met chocolade! Ja, je leest dit goed. Het is een specialiteit van de kust van Amalfi en ondanks, of misschien dank zij, de contrasterende ingrediënten, zeker de moeite van het proberen waard.

Ingrediënten :
6 aubergines
voor de banketbakkersroom : 1/2 l melk - 6 eierdooiers - 250 gr suiker - 50 gr bloem - een snuifje zout - vanillesuiker - 100 gr geconfijte citrusvruchten
Voor de chocoladecreme : 50 gr cacao - 25 gr bloem - 1/2 l melk - 25 gr boter

 

Bereiding :

Snijd de aubergines in de langsrichting in schijven van ca. 1/2 cm dik. Doe ze in een bord en bestrooi ze met zout. Laag per laag.

 

De schotel met de gezouten aubergineschijven met water vullen, een bord erop leggen met een gewicht.
Laat dit 2 uur rusten. Zo verliezen de aubergines hun zoute bittere smaak.


Ondertussen kan je de creme patissière maken : Meng suiker, vanillesuiker en de zes eierdooiers in een antikleefpan. Klop (nog altijd van het vuur weg) tot je een romige creme hebt. Zeef de bloem erdoor en meng alles voorzichtig.
Laat de melk koken. Zet de pan nu op het vuur en onder voortdurend roeren doe je er de melk bij. Blijf roeren tot je een stevige creme hebt. Let erop dat de creme niet verbrandt. Op het einde zou je een dergelijke creme moeten hebben.


Voor de chocoladecreme ga je eigenlijk volgens hetzelfde principe te werk. Meng de melk met de suiker, cacao en bloem en roer dooreen tot je een mooie romige creme hebt. Zet dan de pan op het vuur en blijf roeren. Haal de pan van het vuur en roer er de boter onder. Laat de creme afkoelen.



Na 2 uur haal je de aubergines uit het water en droogt ze goed af met een keukenhanddoek. Daarna worden ze in de olie gefrituurd. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.


Leg nu in een schotel een laag aubergines...

 

 

 

daarop een laag creme patissière met de geconfijte citrusvruchten. Daarop weer een laag aubergines en nog een laag creme patissière met citrusvruchten.

 

 Na de laatste laag aubergines komt de chocoladecreme. Strijk mooi glad en laat best een nacht in de koelkast opstijven.

 

 

 

Bestrooi met wat poedersuiker, geef er een lekkere koffie bij en ...

Buon appetito!

Recept : Bella-Italia

14:12 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |