22-06-04

Torta di rose e ricotta (Taart met rozen en ricotta)

Dit recept stamt uit de Napoletaanse kloosters.  Het werd voor het eerst vermeld in 1540, ter gelegenheid van het feest van de roos.

Ingrediënten :
3 eieren - 300 gr ricotta - 200 gr suiker -1 glas melk - 400 gr bloem - geraspte schil van een citroen - de rozeblaadjes van 2 (onbespoten)rozen - 5 blaadjes munt - 1 glaasje zoete likeur - aardbeien - slagroom - cognac - citroensap

Bereiding :
Klop de eieren los en voeg de ricotta toe met de suiker, melk en de gezeefde bloem.  Meng goed dooreen.  Voeg dan de geraspte citrroenschil toe met de rozeblaadjes (houd er enkele over voor de versiering) en de fijngesneden muntblaadjes.   Bewerk het deeg en voeg de likeur toe.
Giet het deeg in een bakvorm en bak 40 minuten in een matig verwarmde oven.  Laat afkoelen.
Snijd het gebak in twee en bedek de onderste helft met de slagroom, aardbeien, wat citroensap en een beetje cognac.
Leg de bovenste schijf er terug op en versier met slagroom en de rozeblaadjes.  Zet enkele uren in de koelkast.

Buon appetito !

Recept : Zia Angie

15:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zuppa alle fragole ("Aardbeiensoep")

Ingrediënten :
400 gr aardbeien - 150 gr Pan di Spagna (of botercake) - 2 lepels griessuiker - 2 dl room - 1 zakje vanillebloem - melk - rietsuiker - 2 lepels rum

Bereiding :
Was de aardbeien.  Droog ze af en snijd ze in twee.
Bereid de vanillepudding volgens de instrukties.  Laat lauw worden en meng met de room.
Leg op de bodem van een soufflé- of puddingvormpje een vingerdik schijfje pan di spagna (cake).
Maak een siroop met de griessuiker en 1/2 glas water.  Laat 5 minuten op een zacht vuur koken.
Laat afkoelen en voeg de rum toe.  Giet de siroop over de cake.
Doe de aardbeien bij de vanillepudding en giet ze over de vormpjes.
Bedek met een laagje rietsuiker.  Bak 3 minuten in de oven tot de suiker licht gesmolten is. Zet in de koelkast om af te koelen.

Buon appetito !

Recept : Zia Angie

15:30 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mousse alle fragole e ricotta (Mousse van aardbeien en ricotta)


Ingrediënten :
500 gr aardbeien - 50 gr suiker - 250 gr ricotta - 0,4 dl appelsiensap - 0,25 l room - 8 blaadjes gelatine

Bereiding :
Week de gelatine in water.
Mix de aardbeien met de suiker en het appelsiensap. 
Laat de ricotta goed uitlekken. Roer hem voorzichtig onder de aardbeienmix.
Knijp de gelatine uit en los ze op in wat water,dat je opgewarmd hebt.  Voeg dit bij de mix, samen met de opgeklopte room.
Vul individuele schaaltjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Versier naar believen.  Dien fris op.

Buon appetito!

15:13 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cheese cake estiva (Zomers kaasgebak)

Ingrediënten : (8 personen)
200 gr droge, niet al te zoete koekjes - 100 gr boter op kamertemperatuur - 1/2 tas koffie
400 gr ricotta - 200 ml room - 2 eieren - 100 gr suiker - 5 blaadjes gelatine (10 gr) - de geraspte schil van een citroen - zout - 1 bakje aardbeien - 1 handvol pijnboompitten.

Bereiding :
Wentel de koekjes in de koffie en plet ze. Mix de geplette koekjes met de in stukjes gesneden boter.  Bedek een springvorm van 22 - 24 cm met bakpapier.  Leg het mengsel op de bodem en druk goed aan.  Zet de vorm in de koelkast.
Week de gelatine 5 - 10 minuten in koud water.  Bereid ondertussen de vulling.
Klop de eierdooiers los met de suiker (houd één lepeltje over).  Blijf kloppen tot je een schuimig mengsel bekomt.  Voeg de citroenschil en de ricotta toe.  Meng alles goed dooreen.
Klop de room op  (Houd één lepel over)  met de overgehouden lepel suiker en zet ze in de koelkast tot je ze gebruikt.
Klop de eiwitten met een snuifje zout tot sneeuw.
Knijp de gelatine uit en los ze op in de opgewarmde overgehouden room.  Voeg dit bij de ricotta .  Meng goed en doe er ook de eiwitten bij.  Meng voorzichtig van onder naar boven.  Tot slot doe je er de opgeklopte room bij.
Snijd de aardbeien in stukjes en leg de helft op de koekjes.  Giet er het ricottamengsel over en zet 2 - 3 uur in de koelkast.  Als de creme opgesteven is,  versier je met de rest van de aardbeien en de pijnboompitten.  Bewaar in de koelkast tot het opdienen.

Buon appetito !

Recept : Punto CR

Tip :  Als je er een tekst wilt opschrijven,  smelt je wat fondantchocolade au bain-marie,  giet ze in een spuitzak en schrijft je tekst op een vel bakpapier dat je plat op het werkvlak legt.  Laat 10 minuten opstijven in de koelkast en haal de tekst voorzichtig los van het bakpapier en leg hem op de taart.

15:04 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crostata fiorita alle fragole (Bloementaart met aardbeien)

Ingrediënten :
450 gr bloem 00 (witte bloem)  -  200 gr griessuiker - 170 gr boter - 2 eieren - de geraspte schil van een citroen - 1 snuifje zout
50 cl melk - 1 zakje vanillesuiker- de schil van 1/2 citrroen - 2  lepels bloem - 70 gr griessuiker + 1 lepel suiker - 3 eierdooiers
500 gr aardbeien - amandels in schijfjes - 100 gr chocolade

Bereiding :
Deeg : Zeef de bloem met een snuifje zout.  Voeg de suiker toe, de malse boter met de citroenschil en de eieren.  Bewerk het deeg niet te lang, zodat het niet opwarmt.  Als je een glad deeg hebt,  draai je het in keukenfolie en laat het rusten in de koelkast  (Je kan het deeg ruim op voorhand klaarmaken).

Creme :  Breng de melk aan de kook met de citroenschil.  Klop de eierdooiers met 70 gr suiker en de vanillesuiker tot ze schuimig zijn.  Voeg de gezeefde bloem toe en meng goed.
Haal de citroenschil uit de melk en giet de melk geleidelijk bij het mengsel.  Zet de pan terug op een zacht vuur tot de creme begint te dikken.  Laat afkoelen en bedek met een lepel suiker (zodat er zich geen "velletje" boven op de creme vormt).

Was de aardbeien en droog ze goed af.  Met een scherp mes snijd je ze in zig-zag in 2 delen, als bloemen.
Rol het deeg uit tot een dikte van 1/2 cm.  Leg het deeg in een bakvorm met bakpapier.  Prik enkele keren in het deeg met een vork.  Bedek het deeg met bakpapier. Leg er gedroogde bonen op en bak 30 minuten op 180°C.  Verwijder bonen en papier.  Laat afkoelen op een rooster.
Leg een laagje  amandels op het deeg.
Als de creme koud is,  strijk je ze over het deeg.
Smelt de chocolade au bain-marie (melk, fondant of 1/2-1/2) en strijk ze over de creme.
Bedek met de aardbeien en enkele amandels.  Met de overgebleven chocolade versier je de taart.
Bewaar in de koelkast tot het opdienen.

Buon appetito !

Recept :

Fragole in agrodolce (Zoetzure aardbeien)

Ingrediënten :
300 gr aardbeien - 4 lepels honing - 1 glas rode wijn - 3 lepels azijn - witte wijn

Bereiding :
Was de aardbeien. Overgiet ze met wat witte wijn. Laat wat rusten en giet ze af.
Meng de honing met de azijn en de rode wijn. Leg de aardbeien erin en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Buon appetito!

14:34 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dolce di pane con fragole (Zoet brood met aardbeien)

Ingrediënten :
1 ciabatta - 1 glas melk - 2 eierdooiers - 300 gr aardbeien - muntblaadjes

Bereiding :
Snijd de ciabatta in schijven. Klop de eierdooiers los met de melk.
Wentel de schijven ciabatta in het eimengsel en leg ze enkele minuten in een oven van 180°C tot de oppervlakte verkleurd is.
Mix de aardbeien.
Leg een laagje aardbeien op een eerste schijf ciabatta, leg er een tweede schijf op, terug aardbeienpuree en tenslotte een schijfje ciabatta.
Serveer de ciabattaschijven met de aardbeienpuree , enkele in schijfjes gesneden aardbeien en enkele blaadjes munt.

Buon appetito!

14:29 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-06-04

Cheesecake alle fragole (Kaastaart met aardbeien)

Ingrediënten :
120 gr droge koekjes (speculoos, lange vingers, amandelkoekjes,...) -  450 gr ricotta of cottage cheese (of 150 gr mascarpone, 150 gr ricotta en 150 gr philadelphia) -  100 gr suiker  -  40 gr gesmolten boter - de geraspte schil van een citroen - 3 blaadjes gelatine - 2 lepels yoghurt - 300 gr aardbeien - 1 dl slagroom - water

Bereiding :
Verkruimel de koekjes en meng ze met de boter.  Beboter een taartvorm en doe het mengsel hierin.  Druk goed aan en zet de vorm in de koelkast.
Week de gelatine.  Knijp ze uit en los ze op in twee lepels lauw water.  Meng de kaas, de suiker en de citroenschil.  Voeg de gelatine en de yoghurt toe.
Was de aardbeien, snijd ze in twee en leg de helft over de koekjesbodem.  Schep de ricottacreme met een lepel erover.  Laat 3 - 4 uur opstijven in de koelkast.
Vooraleer op te dienen versier je met de overgebleven aardbeien en de slagroom.

Buon appetito !

Recept : Zia Angie

20:38 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tiramisù di fragole (Tiramisù van aardbeien)

Ingrediënten :
200 gr lange vingers - 500 gr aardbeien - 75 gr suiker - 225 gr mascarpone - 1 potje joghurt - 1,5 dl appelsiensap - chocoladeschilfers

Bereiding :
Wentel de lange vingers in het appelsiensap en leg ze in een schotel.
Snijd de aardbeien in schijfjes en leg ze op de koekjes.  Bestrooi met suiker.
In een kom meng je de mascarpone met de joghurt,  2 lepels suiker en een beetje appelsiensap.  Meng alles goed en strijk dit over de aardbeien. Versier met chocoladeschilfers en enkele aardbeien.
Zet het geheel enkele uren in de koelkast vooraleer op te dienen.

Buon appetito!

20:09 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tiramisù con crema di fragole (Tiramisù met creme van aardbeien)

Ingrediënten :
300 gr lange vingers - 500 gr mascarpone - 3 eieren - 8 lepels suiker - 200 gr aardbeien - 50 ml ananassap

Bereiding :
Was de aardbeien onder koud stromend water.  Droog ze af met keukenpapier.
Scheid de eiwitten van de dooiers.  Voeg 250 gr mascarpone bij de opgeklopte eiwitten en de helft van de in stukjes gesneden aardbeien.  Meng voorzichtig met een vork.
Klop de eierdooiers met 3 lepels suiker.  Voeg daar de rest van de in stukjes gesneden aardbeien bij.
Wentel de koekjes vlug in het ananassap en leg een laag in een rechthoekige vorm.  Bedek met een laag creme van de eierdooiers.  Leg een volgende laag koekjes en bedek met een laag creme van de eiwitten.  Eindig met een laatste laag koekjes en een laag aardbeien in rondjes gesneden.
Bestrooi met suiker en zet minstens 4 uur in de koelkast.

Buon appetito!

Recept : Cookaround

19:54 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mousse di fragole (Aardbeienmousse)

Ingrediënten :
200 gr aardbeien - 200 gr griessuiker - 3 eiwitten - 1 lepel citroensap - 1 dl room - zout

Bereiding :
Pureer de aardbeien met een lepel citroensap.  Haal ze door een zeef.
Doe de suiker in een pannetje met 2 lepels water en warm op.  Laat 5 minuten op het vuur staan tot je een dikke siroop hebt.
Klop de eiwitten met een snuifje zout tot sneeuw en terwijl je blijft kloppen voeg je er geleidelijk de warme siroop bij.  Blijf verder kloppen tot deze meringue afgekoeld is.
Klop de room op en voeg hem bij de aardbeipuree.  Meng dit dan voorzichtig onder de meringue.
Verdeel over 4 bekers, waarin je enkele stukjes aardbei gelegd hebt, en zet deze 4 uur in de diepvries.
Haal de bekers uit de diepvries 30 minuten voor het opdienen.

Buon appetito!

19:39 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Budino alla vaniglia e frutti rossi (Vanillepudding met rode vruchten)

Ingrediënten : (voor 6 personen)
1 zakje bloem voor vanillepudding - 4 lepels suiker - 1/2 liter melk - 1 pakje savoiardi (lange vingers) - 200 gr aardbeien en frambozen - kersen

Bereiding :
Maak de vanillepudding klaar.  Meng de bloem met de suiker en voeg wat melk toe.  Je kan eventueel ook wat geraspte citroenschil of appelsienschil toevoegen.  Maak de pudding verder klaar zoals op het pakje staat aangegeven.
Maak het fruit schoon en droog het af.
Ontpit de kersen en snijd ze in twee.  Snijd de aardbeien in stukjes.
Leg de ring van een springvorm op een serveerschotel en bekleed hem met keukenfolie.
Snijd de lange vingers in twee en zet ze langs de wanden van de springvorm.  Zorg ervoor dat de afgesneden kant langs onder staat.
Leg de overige koekjes op de bodem.  Houd één koekje over.
Giet de helft van de lauwgeworden vanillepudding in de vorm.  Bedek de pudding met de aardbeien en frambozen.  Verbrokkel het overgebleven koekje over het fruit en bedek met de rest van de pudding.
Zet de vorm minstens 6 uur in de koelkast.
Haal de vorm uit de koelkast en bedek met de kersen.  Haal voorzichtig de springvorm los en verwijder de keukenfolie onderaan.

Buon appetito !

Recept : Punto CR

10:40 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-06-04

Fragole alla mousse di rabarbaro (Aardbeien met rabarbermousse)

Ingrediënten :
200 gr rabarber - 10 gr boter - 50 gr suiker - 200 ml slagroom - 300 gr aardbeien

Bereiding :
Warm een pan op. Doe er de boter en de suiker in en laat karameliseren.
Voeg de gewassen rabarber toe en laat onder deksel 10 minuten koken, tot je een raberpuree hebt. Laat afkoelen.
Voeg dan de slagroom bij en meng goed dooreen.
Dien de rabarbermoes op in een glazen kom, bedek de moes met aardbeien en bestrooi met suiker.

Buon appetito!

20:09 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crostata primavera (Lentetaart)

Ingrediënten :
Deeg  : 2 50 gr witte bloem  - 50 gr aardappelzetmeel  -  80 gr gepelde noten, geroosterd en fijngehakt  -  1 ei  -  100 gr suiker  -  100 gr boter -  1/2 zakje gist  -  1 snuifje zout  -  2 à 3 glazen witte wijn
Voor de creme  :  120 gr mascarpone  -  3 eierdooiers  -  60 ml marsala  -  60 gr suiker
Voor de versiering  :  500 gr aardbeien  - 50 gr marsepein  -  3 lepels bloemsuiker  -  2 à 3 druppels groene kleurstof voor voedingsmiddelen of muntsiroop  -  50 gr amandelen in schijfjes

Bereiding :
Bereid het deeg.  Meng alle ingrediënten goed dooreen en zet het deeeg 1 uur in de koelkast.
Klop de eiers met de suiker au bain-marie.  Als ze schuimig zijn, doe je er de marsala bij en klopt nog ca. 10 minuten verder.  Laat de sabayon afkoelen en meng hem dan voorzicht met de mascarpone.  Zet de creme in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm van 26 cm diameter.  Prik enkele keren in de bodem met een vork.  Leg er ovenpapier in en vul het deeg met bonen of rijst.  Bak 15 minuten op 180°C.  Verwijder de bonen en het papier en bak nog eens 5 - 8 minuten.  Laat de taart afkoelen op een rooster.
Was de aardbeien en droog ze af.  Met een scherp mes maak je een zig-zag insnijding in het midden, zodat je 2 helften als een bloem bekomt.
Als het deeg koud is, vul je het met de creme en versiert met de aardbeien.
Voor de blaadjes :
Meng de marsepein met de bloemsuiker en de kleurstof tot je een gladde en homogene pasta hebt.  Op een met bloemsuiker bestoven werkvlak rol je de pasta uit en snijd er bloemblaadjes van.  Leg de amandelschijfjes en de marsepeinblaadjes op de taart.

Buon appetito !

Recept : Punto CR

11:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

La crostata di ricotta alle fragole e aceto balsamico (Ricottataart met aardbeien en balsamicoazijn)

Ingrediënten :
Boterdeeg :  300 gr bloem -   75 gr suiker  -  150 gr boter  - 2  eierdooiers
Vulling  :  250 gr ricotta  -  90 gr suiker  -  2 bakjes bosaardbeien (of gewone aardbeien)  -  3 lepels balsamicoazijn

Bereiding :
Meng de ingrediënten voor het deeg.  Rol het deeg uit tot een dikte van max. 1 cm.  Vet een taartvorm in met boter.  Bestuif met bloem en leg het deeg er in.  Druk het deeg goed tegen de randen.  Leg er bakpapier op en droge bonen - zodat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken - en bak het deeg 20 minuten op 180°C.
Meng de ricotta met de suiker.
Snijd de aardbeien in schijfjes en meng ze met de azijn.
Haal de taartvorm uit de oven.  Verwijder de bonen en het papier en laat afkoelen.
Strijk er de ricotta over uit.  Leg de aardbeien over de taart en dien op.

Buon appetito!

Recept : Gennarino

11:26 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Le fragole all'aceto balsamico (Aardbeien met balsamicoazijn)

Voor dit simpele gerecht is het heel belangrijk om balsamico-azijn van uitstekende kwaliteit te gebruiken.

Ingrediënten :
500 gr aardbeien - 4 eetlepels suiker - 4 koffielepels balsamicoazijn

Bereiding :
Was de aardbeien.  Verwijder het kroontje en snijd  de aardbeien in schijfjes.  Strooi er de suiker over en de azijn.  Meng dooreen.  Laat een uurtje rusten en dien op.

Buon appetito!

Recept : Gennarino

11:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fragole ubriache (Dronken aardbeien)

Ingrediënten :
500 gr aardbeien - 2 glaasjes witte azijn - suiker - 2 glazen zoete witte wijn - 150 gr kattetongen (droge koekjes)

Bereiding :
Zet de aardbeien 15 minuten in een badje van water en azijn.  Giet ze af.  Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien in 2 (of in 4 als je grote aardbeien gebruikt).
Leg ze dan in een (liefst glazen) schaal.  Bestrooi ze met suiker.  Meng voorzichtig en overgiet ze met de wijn.
Bedek de schaal met keukenfolie en laat ze 2 uur rusten in de koelkast.
Dien op met de koekjes.

Buon appetito!

Recept : Cookaround

11:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-06-04

Salame di cioccolato (Chocoladesalami)

Ingrediënten :
1 ei - 1 eigeel - 120 gr suiker - 80 gr cacao - 70 gr boter - 4 handvol geroosterde amandelen - 150 gr droge koekjes.

Bereiding :
Klop het ei met het eigeel.  Voeg de suiker toe en blijf kloppen.  Voeg de gezeefde cacao bij en de boter, die je op kamertemperatuur zacht gemaakt hebt.
Voeg dit mengsel bij de grofgehakte amandelen en de verkruimelde (niet tot poeder) koekjes.
Meng alles goed en vorm een cylinder.  Draai de worst in alupapier en zet enkele uren in de koelkast.
Als de rol hard is, snijd je hem in schijven en dient op.
Deze toch wel machtige cake serveer je met een tas espresso en een glaasje amaretto.

Buon appetito ! 

 Recept : Spaghettitaliani

19:29 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |