28-02-05

Pan di Spagna

Ingrediënten :
6 eieren - 250 gr suiker - 300 gr witte bloem - 1 snuifje zout - 1 lepeltje poedergist - geraspte schil van een citroen

Bereiding :
Klop de eiwitten met een snuifje zout tot sneeuw.
Klop de eierdooiers met de suiker los tot je een schuimige massa hebt.  Hoe langer je klopt, hoe lichter het mengsel wordt.
Voeg hier de gezeefde bloem en gist bij en de citroenschil en meng goed.
Doe er daarna geleidelijk de eiwitten bij.  Meng voorzichtig van onder naar boven.
Giet het mengsel in een taartvorm van 24/26 cm, die je voordien met bakpapier bekleed hebt en lichtjes ingeboterd.
Bak ca. 35-40 minuten op 170°C. (Prik met een vork om te zien of het deeg nog nat is.)

Laat de biscuit afkoelen en snijd hem dan horizontaal doormidden. Je kan de taart nu vullen naar keuze.
In het klassieke recept van Pan di Spagna wordt geen gist gebruikt, maar je kan een kleine hoeveelheid toevoegen om zeker een goed resultaat te krijgen.
Je kan er citroenschil aan toevoegen, maar ook appelsienschil of 2 lepels cacao om een chocoladecake te krijgen.

Buon appetito !

Recept : Punto CR

12:03 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Budino di melone con crema di limone (Meloenpudding met citroencreme)

Ingrediënten :
400 gr meloen - 1 blaadje gelatine - 50 cl room - 70 gr suiker
Voor de citroencreme :  De geraspte schil van een citroen - citroensap - 50 cl vloeibare room - 1 lepel poedersuiker

Bereiding :
Met de mixer mix je de meloen fijn.  Zet het vruchtvlees op het vuur.  Als het begint te koken, voeg je de suiker en gelatine (die je in koud water geweekt en uitgeknepent hebt) toe.  Meng goed dooreen.
Laat afkoelen en voeg de stijfgeklopte room toe.
Meng hier 4 vormpjes mee en laat tenminste 3 uur afkoelen in de koelkast.
Voor de citroencreme klop je de room halfstijf.  Meng er de poedersuiker, de geraspte schil en het citroensap aan toe.
Op koude borden leg je een spiegel van de creme. Leg er de puddinkjes op.  Of je serveert de puddinkjes met de citroencreme apart erbij.

Buon appetito!

Recept : Città della Spezia.

11:53 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-05

Dessert all'arancia (Dessert met appelsienen)

Ingrediënten :
6 appelsienen  -  250 ml slagroom  -  150 gr suiker  -  4 blaadjes gelatine  -  4 kleine meringues  -  muntblaadjes

Bereiding :
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Pers 5 appelsienen uit.  Voeg eventueel water bij het sap tot je 1/4 liter hebt.
Doe het sap in een pan met de suiker.  Breng aan de kook.
Knijp de gelatine uit.  Roer ze onder het sap en laat afkoelen.
Klop de slagroom op en schep voorzichtig onder het mengsel.
Laart 2 uur opstijven in de koelkast.  Schep over in individuele kommetjes en versier met meringue, stukjes appelsien en muntblaadjes.

Buon appetito !

15:33 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-02-05

Polenta uit Veneto

Polenta dolce (zoete versie) :
200 gr maïsmeel – ½ l melk – 3 eierdooiers – 60 gr suiker – 120 gr boter – 100 gr amandelkoekjes – 50 gr poedersuiker – een snuifje kaneel.


De polenta bereiden volgens het
basisrecept,  maar met melk.  Als de polenta klaar is, van het vuur halen en als hij lauw is één voor één de eierdooiers toevoegen, daarna de kaneel, de suiker, de boter en de fijngemalen amandelkoekjes.
Het geheel in een beboterde ovenvorm gieten en 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C.  Wanneer de polenta lauw is, hem uit de vorm halen en overstrooien met poedersuiker en opdienen.

Buon appetito !

15:02 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-05

Rose alla crema di mandorle con salsa ai lamponi (Rozen met amandelcreme en frambozensaus) (6 personen)

Ingrediënten  (voor 6 rozen):
300 gr witte bloem - 70 gr suiker - 40 gr boter - 1/2 zakje poedergist - 60 ml melk - de geraspte schil van een citroen - 1,5 eieren
voor de creme : 70 gr suiker - 100 gr fijngehakte amandelen - 50 gr boter - enkele druppels amandelessence
voor de saus : 300 gr frambozen (mag ook uit diepvries) - 3 lepels griessuiker

Bereiding :
Los de gist op in de lauwe melk met een lepeltje suiker.  Laat 10 minuten rusten.
Meng de bloem met een snuifje zout, de suiker, de eieren, de gesmolten boter en de citroenschil.  Meng goed dooreen en giet er geleidelijk de melk met de gist bij.
Bewerk dit deeg ca. 15 minuten met de handen tot je een homogene pasta hebt. Laat het deeg afgedekt 2 uur rijzen.
Rooster de amandelen enkele minuten in de oven.  Laat ze afkoelen en hak ze fijn met de suiker.  Bewerk de boter tot ze zacht is, voeg de amandelen en suiker toe met de amandelessence.  Bewerk dit mengsel tot je een creme hebt.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40 x 36 cm.   Bestrijk met de creme en snijd 6 stukken van 6 cm breed en 40 cm lang.
Langs één zijde van elke strook maak je schuine insnijdingen van ca. 2 cm op 5 cm van elkaar.  Rol de stroken op in de vorm van een roos en laat ze in indivuele vormpjes ca. 50 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 180°C.  Bak de rozen ca. 25//30 minuten.
Zeef de frambozen in een groentenzeef en voeg de suiker toe.
Bestrooi de rozen met poedersuiker.
Leg wat frambozensaus op een bordje en leg er een roos op.  Versier met de goed gewassen blaadjes van een rode roos en bestrooi met poedersuiker.
(Als de roos niet behandeld is, kan je de blaadjes opeten!)

Buon appetito ! 

 Recept : Intrage

14:49 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tortino di cioccolato dal cuore morbido (Chocoladetaartje met een zacht hartje) (4 taartjes)

Ingrediënten :
150 gr fondantchocolade - 150 gr boter - 100 gr suiker - 40 gr bloem - 3 eieren - wat pikante chilipeper of kaneel

Bereiding :
Smelt de chocolade met de suiker au bain marie.   Haal van het vuur en voeg er de zachte boter op kamertemperatuur aan toe.   Roer goed dooreen tot je een gladde creme bekomt.
Terwijl dit mengsel afkoelt, klop je de eiers los.   Voeg de gezeefde bloem en het pepertje of kaneel toe.   Meng dit met de chocoladecreme.
Boter de vormpjes in en bestrooi ze met bloem.   Vul ze 2/3 met het mengsel en zet ze enkele uren in de diepvries.
Warm de oven voor op 220°C.   Bak de taartjes 10 minuten.   Haal ze uit de oven, laat ze 5 minuten rusten, draai ze om en haal ze uit de vorm.
Je kan ze bestrooien met poedersuiker en cacao en versieren met wat slagroom en een aardbei.

Buon appetito ! 

 Recept : Intrage

14:29 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mousse piccante al cioccolato (Pikante chocolademousse)

Ingrediënten : 
150 gr fondantchocolade - 1 eetlepel rhum - 2 eierdooiers - 3 eiwitten - pikant chilipepertje (in poeder) - aardbeien - kaneel - muntblaadjes

Bereiding :
Smelt de chcolade au bain marie.  Voeg de eierdooiers toe en een beetje van het peperpoeder met de rhum.   Roer goed dooreen.  Spatel dan voorzichtig de tot sneeuw geklopte eiwitten toe als de chocolade afgekoeld is.
Giet over in glazen bekers en zet deze 4 uur in de koelkast.
Versier met wat slagroom, de aardbeien, enkele muntblaadjes en bestrooi met wat kaneel.

Buon appetito!

Recept : Cookaround

14:08 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Torta di ricotta al cioccolato (Ricottataart met chocolade)

Ingrediënten :
500 gr ricotta - 8 eierdooiers - 4 opgeklopte eiwitten - 50 gr boter - 1/2 glas room - 1 eetlepel bloem - rozijnen (naar believen)
Chocoladegarnituur : 1 glas suiker - 1 ei - 100 gr boter - 1 eetlepel cacao

Bereiding :
Meng de boter met de eierdooiers, de ricotta en de suiker.  Voeg langzaam de eiwitten toe, daarna de room en tenslotte de bloem en de rozijnen.  Giet het geheel in een ingeboterde bakvorm en bak ca. 1 uur in een oven van 180°C.
Maak ondertussen de garnituur door alle ingrediënten daarvoor te mengen in een pan.  Zet de pan op het vuur en laat 2 minuten doorkoken.  Blijf roeren.
Als de taart klaar is, kan je ze bestrijken met de garnituur.

Buon appetito!

Recept : Cookaround

13:48 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zabaione con fragole (Sabayon met aardbeien) (2 personen)

Ingrediënten :
80 gr aardbeien - 80 ml Marsala - 20 gr bloem - 50 gr suiker - 2 eierdooiers -80 ml
droge witte wijn - 30ml slagroom

Bereiding :
Was de aardbeien in ijskoud water.  Droog ze voorzichtig af, snijd ze in kleine stukjes en zet ze in de koelkast.  Houd enkele aardbeien heel voor de versiering.
Klop de eierdooiers los met de suiker tot je een schuimige massa krijgt en voeg er al roerend de bloem bij.
Warm dan de wijn en de Marsala op in een redelijk grote pan, die je au bain-marie opwarmt. Zorg er zeker voor dat de vloeistof niet aan de kook komt.  Voeg het mengsel van bloem , ei en suiker bij de wijn en klop enkele minuten tot je een licht en schuimig mengsel krijgt.  Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.  Vergeet niet nu en dan te roeren.  Als de sabayon volledig afgekoeld is, doe je er voorzichtig de opgeklopte room bij. Bewaar in de koelkast tot het moment van opdienen.
Neem individuele glazen bekers. Doe er afwisselend aardbeien en sabayon in en versier met enkele aardbeien , die je tot het laatste moment in de koelkast bewaart en wat slagroom.

Buon appetito!

12:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |