25-04-05

Zeppole

Zeppole is één naam voor verschillende gebakjes. Soms bedoelt men hiermee gefrituurde ringen (een soort oliebollen), maar soms ook deze soezen :

Ingrediënten :
260 gr witte bloem - 50 gr boter - 50 gr suiker - wat poedergist - 1 zakje vanillesuiker - 12 kersen op siroop - frituurolie - 1 ei - zout
Voor de pattiseriecreme : 2,5 dl melk - 3 eierdooiers - 60 gr suiker - 20 gr witte bloem - 1 stukje citroenschil - 1 vanillestokje

Bereiding :
Maak eerst de banketbakkersroom : Kook de melk met de citroenschil en het vanillestokje.
Klop de eierdooiers los met de suiker tot je een schuimige massa hebt. Voeg de bloem toe en meng goed dooreen met een houten lepel.
Haal het vanillestokje en de citroenschil uit de melk en voeg die, beetje bij beetje, bij het mengsel. Blijf goed roeren.
Warm dit mengsel op een zacht vuurtje op. Blijf roeren tot het indikt en zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en roer regelmatig dooreen.
Dan maak je de zeppole : doe 250 gr bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden. Doe de gist daarin, samen met het ei, de suiker, de boter in stukjes en een heel klein beetje zout.
Meng alle ingrediënten goed dooreen tot je een glad deeg hebt.
Maak er bolletjes van (ca. 12 stuks) en laat rusten op een met bloem bestrooid werkvlak.
Warm de olie op en frituur de zeppole, met enkele tegelijk, tot ze een gelijkmatige kleur hebben. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Versier met de banketbakkersroom en de kersen en dien warm op.

Buon appetito!

10:24 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-04-05

Zuppa inglese

                                              

Ingrediënten : 6 eierdooiers - 6 lepels bloem - 6 lepels suiker - 7 glazen melk (ca. 1 liter) - 50 gr cacaopoeder - savoiardi (lange vingers) - Alchermeslikeur (kan je vervangen door Maraschino, maar dan mis je de felrode kleur) 

Bereiding :
Snijd de lange vingers in twee en houd ze apart. Scheid de eierdooiers van de eiwitten.   

                                                  

Meng de eierdooiers met de bloem en de suiker.  Voeg de koude melk glas per glas toe en meng goed dooreen.  Kook de creme in een antikleefpan. 

                   

Kook de creme, terwijl je blijft roeren, tot ze indikt. Neem een puddingvorm. Drenk de lange vingers in de likeur en bekleed de vorm hiermee.            

Als je de vorm met koekjes belegd hebt, giet je de creme tot halverwege de vorm.Leg nog in likeur gedrenkte koekjes bij.  Doe de cacao bij de rest van de creme.  Giet dit in de vorm tot hij vol is.             

                           

Bedek met nog een laag in likeur gedrenkte koekjes.  Giet er nog een klein glaasje likeur over. 

           

 Laat een dag rusten in de koelkast en haal een uur voor het opdienen uit de koelkast.  En dit is het resultaat!

Buon appetito!

Recept : Cookaround

20:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-05

Torta dolce di carote (Zoete worteltaart)

Ingrediënten :
400 gr wortelen - 180 gr suiker - 1 tas olie - 180 gr bloem - 4 eieren - 1 zakje gist

Bereiding :
Maak de wortelen schoon.  Je moet 400 gr hebben na het schoonmaken.  Snijd ze in stukken.  Kook ze zacht in niet gezouten water.  Laat ze afkoelen en mix ze fijn.
Klop de eierdooiers los met de suiker.  Voeg dan de wortelpuree toe, de olie en de bloem.
Als laatste doe je er de gist en de tot sneeuw geklopte eiwitten bij.
Verwarm de oven op 180°C.  Giet het mengsel in een taartvorm van 28 cm en laat 45 minuten bakken.
Haal de taart uit de vorm.  Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito!

10:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-04-05

Fichi al rhum (Vijgen op rhum)

Ingrediënten :
1 kg verse vijgen - 600 gr suiker - het sap van een citroen - 1 vanillestokje - 1 glaasje rhum

Bereiding :
Maak de vijgen schoon en halveer ze.
Maak een siroop klaar met 1 liter water, het sap van een citroen, het vanillestokje en de suiker en laat koken tot de suiker opgelost is.
Als de siroop begint te koken, voeg je de vijgen toe en laat ze 8 - 10 minuten koken.
Haal de vijgen er met een schuimspaan uit en laat de siroop nog 30 minuten koken. Haal het vanillestokje eruit.  Laat ze dan afkoelen.
Leg de vijgen in een glazen bokaal met hermetische sluiting.  Bedek met de siroop en voeg een glaasje rhum toe.
Bewaar op een donkere en droge plaats.

Buon appetito!

20:14 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Budino alla menta e cioccolato (Muntpudding met chocolade)

Ingrediënten :
0,5 liter room - 1 vanillestokje - 3 eetlepels suiker - 4 eetlepels aardappelzetmeel - 1 glas muntsiroop - 3 eetlepels volle melk - 2 blaadjes gelatine - fondantchocolade - 6 blaadjes verse munt

Bereiding :
Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
Doe de room in een pannetje.  Doe er het opengesneden vanillestokje in en breng langzaam aan de kook.
In een andere kom meng je het aardappelzetmeel met de melk, muntsiroop en suiker.  Voeg dit mengsel bij de kokende room en laat 10 minuten op een zacht vuurtje doorkoken.  Blijf roeren.
Haal de pan van het vuur, haal er het vanillestokje uit en los er de uitgeknepen gelatine in op.
Giet het mengsel in 6 aluminiumvormpjes.
Laat tenminste 3 uur afkoelen in de koelkast.  Zet de vormpjes even in warm water.  Haal de pudding eruit.  Leg ze op een bordje.
Versier met chocoladevlokken en een blaadje munt.

Buon appetito!

19:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ciambella all'uvetta (Rozijnencake)

Ingrediënten :
350 gr bloem - 200 gr suiker - 150 gr rozijnen - 60 gr boter - 1 zakje gist - 2 eetlepels melk - 3 eieren - poedersuiker

Bereiding :
Boter een tulbandvorm in.  Bestrooi met bloem en verwijder de overtollige bloem.
Week de rozijnen gedurende ca. 10 minuten in warm water.  Giet ze af, knijp ze goed uit en voeg twee lepels bloem toe om ze beter te drogen.
Meng de malse boter met de suiker tot een creme.  Voeg 3 eierdooiers toe en beetje bij beetje de bloem.  Doe er 2 - 3 lepels melk bij.
Meng voorzichtig de gist en de stijfgeklopte eiwitten bij samen met de rozijnen.
Giet het deeg in de tulbandvorm en bak ca. 30 minuten in een oven van 200°C.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito!

19:49 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |